Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

320 söker jobb på nya asylboendet

Tanken var tidigare att Nora kommun skulle vara redo att ta emot de första asylsökande ungdomarna till det nya asylboendet i Gyttorp i juni. Nu har avtalet flyttats fram till den1 september.

Annons
Öppet möte om nya asylboendet. I höst öppnas boendet för ensamkommande flyktingbarn i Gyttorp. Kommunen höll sitt andra dialogmöte med allmänheten om detta i går, onsdag. Anna-Lena Gudmundsson berättar om behovet av fler gode män.

– Lägenheterna som byggs om till asylboendet beräknas bli klara först kring den 10–15 augusti. Innan dess kan vi inte placera ensamkommande flyktingbarn där, berättar Per Andreasson (S), ordförande i barn och utbildningsnämnden i Nora.

Skulle ändå några asylsökande ungdomar anlända innan september måste deras boende lösas temporärt på annat vis fram till att asylboendet kan öppna.

Processen med att få i gång verksamheten på asylboendet, i den fastighet som kallas affärshuset eller tidigare Dalgården, är redan i gång.

– Rekryteringen pågår för fullt just nu. Vi har 320 ansökningar till 10–11 tjänster, berättar Hoshmat Ahmadi som har anställts som enhetschef till det nystartade boendet i Gyttorp.

Det politiska beslutet att boendet för ensamkommande flyktingbarn ska starta har redan fattats tidigare i år. Det blev en hel diskussioner då om boendet skulle placeras i före detta Dalgården eller i före detta Ica-punkten på Sunnanlid i Nora.

Dalgården blev som sagt beslutet och lägenheterna i fastigheten byggs nu om till sovrum.

– Åtta lägenheter där byggs om till 16 enkelrum. Och det blir ett gemensamt kök, ett vardagsrum, samt personalutrymmen. Och boendet får en egen tvättstuga i huset också, säger Ahmadi.

Till att börja med planeras för mottagning av 15 ensamkommande ungdomar i åldern 16-18 år.

– Den största gruppen av dessa barn brukar komma från Afghanistan följt av ungdomar från Somalia, Syrien och Eritrea. Men i dag vet vi inte ännu vilka ungdomarna är som kommer hit.

Boendet kommer att vara bemannat dygnet runt, på nätterna finns två personal där, och under dagtid fler ändå.

Bergslagens överförmyndarnämnd efterlyser nu fler människor som är villiga att jobba som gode män.

– Alla dessa ungdomar behöver en god man så behovet av gode män är stort, berättar Anna-Lena Gudmundsson från överförmyndarnämnden.

På onsdagskvällen bjöd kommunen in allmänheten till ett dialogmöte i Gyttorpskolans matsal om asylboendet. Ett tjugotal personer infann sig till mötet för att ta del av informationen. Det här var det andra dialogmötet som hölls om boendet. Första mötet samlade ungefär lika många åhörare. De som ville kunde ställa frågor eller så lyssnade man bara på den information som gavs på dialogmötet.

Medverkade på mötet gjorde bland annat politiker, tjänstemän från kommunen, hyresgästföreningen samt Bergslagens överförmyndarnämnd.

Mer läsning

Annons