Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

37 bybor bakom medborgarförslag mot varg

Nu vandrar vargfrågan ända upp i fullmäktige i Nora. För 37 bybor i Älvhyttan och Vikersbygden har skrivit under ett medborgarförslag att Nora ”ska verka för en vargfri kommun”.

Annons

– Vi vill ha stöd bakom så att de trycker på länsstyrelsen att de tar undan vargen härifrån bygden, vargen ska vara långt in i skogen och inte inne i byn, säger Bengt E Ljung, förstanamnet på listan i medborgarförslaget. Själva underlaget till medborgarförslaget har han hittat på hemsidan hos en landsomfattande aktionsförening som driver kampanj mot varg.

– Folk här i byn har pratat om att vi måste göra någonting, och då hittade jag den här möjligheten. Sen gick jag runt och samlade påskrifter, förklarar han.

De bybor som skrivit under tycker att vargen är för närgången, menar han.

– Vi tycker att det är otrevligt att ha vargen i närheten. Vi har problem med vargen, de går ända in i byn här. Vargen ska vara skygg och rädd för människan, men jag har haft vargar som bara gått tio meter från huset.

Vargen ska få finnas, tycker han, men då ska den vara i skogen och inte inne bland husen.

– Då gör det inte oss någonting, så länge vargen håller sig i skogen.

Medborgarförslaget har lämnats hos kommunen och går till nu kommunfullmäktige för behandling där det med all säkerhet blir vargdebatt.

Mer läsning

Annons