Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70-talets Nora med Åke Mossberg

I morgon måndag är det biljettsläpp på biblioteket för en väntande succé – för nu ska Åke Mossberg visa bilder och berätta om Nora på 1970-talet.

Annons
Palme i Smedgården. Här besöker Olof Palme Smedgården och studerar Nerikes Allehandas Norasida med rubriken “Olof Palme till Nora -Talar vid Rådhuset”. Vid bordet i sitter Helge Harsbo som var kommunaldirektör i Nora år 1975. Ur Åke Mossbergs bildarkiv.

Förra vändan handlade det om 1960-talet och då gav Åke Mossberg sammanlagt hela sex fullsatta bildvisningar. Nu tar Åke sig an 1970-talets Nora med visningar onsdagarna 18 och 25 mars kl 18.30. Det är på mångas begäran, berättar Åke.

– Många familjer flyttade till Nora under 70-talet ifrån Örebro och annorstädes, förklarar han.

Då byggdes det mycket i Nora, Hitorp och Esstorp bland annat.

– Det var stor fart då på byggandet då.

Åke kommer att visa runt 400 unika bilder. Hans visningar är omåttligt populära. Längdmässigt ligger rekordet på en bildvisning på tre timmar och 55 minuter.

– Då var klockan fem i elva på kvällen och 100 personer satt fortfarande kvar.

Nu kommer besökarna att få uppleva det mesta från 70-talets Nora – ett färglatt decennium. Brandgula bilar, bruna toaletter, gröna handfat, manchesterbyxor, miniskidor i plast, storblommigt, medaljongtapeter i sammet, illröda skåpdörrar i köket målade med servalack och bastu skulle det vara, berättar han. Han har ett outömligt bildarkiv att ösa ur.

– Jag lägger ned 20-30 timmar på att välja ut 400 bilder av många tusen.

ABF är arrangör.

70-tal. Nu blir det 70-tal för hela slanten med Åke Mossberg.

Mer läsning

Annons