Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktion för Noras handlare

För att visa sitt stöd till Noras köpmän har en grupp privatpersoner tillverkat affischer med uppmaningen att fler ska handla i Nora. Sedan i fredags sitter de uppsatta lite varstans i centrum.

Annons
Agerar. Pamela och Hugo Reynolds, och Kajsa Grebäck är några av dem som har ritat och satt upp affischer med julrim till stöd för Noras köpmän.

Med budskap som ”Tomten gillar Nora” vill de visa sitt stöd för de lokala köpmännen. Ingen av dem har något ekonomiskt intresse i något företag, de agerar bara som kommunbor som vill bevara centrum.

– Vi tycker att det är viktigt att bevara butikerna i Noras centrum, säger Pamela Reynold, som är en av dem som varit med och ritat affischerna.

Hon är själv nyinflyttad från Stockholmsförorten Järfälla.

– Det var samma sak där. Ett stort köpcentrum byggdes i Barkaby, vilket ledde till att affärslivet inne i Järfälla dog ut.

– Det blir ett detaljhandelsoligopol. Det spelar ingen roll vilket köpcentrum man hamnar i, prylar och priser är de samma.

Det unika med små butiker är på väg att försvinna. Det märks på Prästgatan i Nora, tycker Kajsa Grebäck. Där finns inte längre någon livsmedelsaffär, vilket verkar minska de spontana besöken i butikerna och folklivet i centrum.

– Jag är lite orolig. Ett litet samhälle behöver en fungerande service, annars blir det mycket svårare att bo här, säger Pamela Reynold. Kajsa Grebäck ser det också i ett omställningsperspektiv.

– Vi blir allt mer beroende av att använda bil för att köpa det vi behöver. Samhället måste börja förbereda sig på att världens olja snart tar slut. Vi behöver hitta alternativ till att vara beroende av olja, och ett sätt är att stärka de lokala samhällena. Att ha nära till service minskar beroendet av olja.

Det borde vara en policy-inriktning från politiken, tycker de.

Storvaruhusen tänker på sina vinster, men i längden är det också det som bestämmer småstädernas öden. Om de inte får stöd från annat håll förstås.

– Det hänger också på oss som handlar, säger Kajsa. Vi kan välja att handla här hemma istället för i större köplador.

Tomten gillar Nora. Vid rondellen sitter detta budskap.
Julrim. Den här texten ska få fler att handla i Nora.

Mer läsning

Annons