Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allians överens om budget

Det blir ett gemensamt förslag till oppositionsbudget från alliansen, trots skilda åsikter om nybygge av förskola eller inte, till kommunfullmäktige imorgon.

Annons
Helena Vilhelmsson (C).

- Den fråga som skiljer oss åt inom alliansen, om ökat budgetutrymme för

hyreskostnader för ny förskola, tas enskilt före budget ska beslutas. Det gör att vi kan enas om en alliansbudget efter att den frågan är avklarad, berättar Helena Vilhelmsson (C).

Centerpartiet är emot nybygget medan de andra tre partierna i alliansen, Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet, är för nybygget.

- Vi anser att det blir pedagogiskt negativa effekter att samla ihop förskolorna till några få enheter, men vi föreslår också ökat budgetutrymme för förskolan utifrån den organisation vi vill ha och det motsvarar ungefär den summa som resten av alliansen också vill skjuta till för nybygget.

- Därmed kan vi lägga vårt förslag i frågan om förskola och röstas ned och sedan kan vi lägga det bakom oss och gemensamt ta ett beslut om den oppositionsbudget vi ska föreslå.

Imorgon överlämnar alliansen sin oppositionsbudget till kommunfullmäktige. En budget som beräknas ha ett något lägre beräknat överskott än majoritetens budgetförslag. Majoritetens budget säger ett beräknat överskott på 3,4 miljoner kronor. Oppositionens budget kommer ha ett beräknat överskott på mellan 2-3 miljoner kronor.

- Men det är en stor skiljelinje i vår budget gentemot majoritetens budget och det är att vi har en större tilltro till de ekonomiska pluseffekterna med den nya organisationen vi sjösätter nästa år och vi tror på ett bättre resultat för 2016 och 2017 på grund av detta, jämfört än vad majoriteten tror för 2016 och 2017, säger Vilhelmsson.

- Och vi vill ge en ramfördelning där förvaltningarna får ansvaret att föreslå de åtgärder som krävs för att klara sin budgetram.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har i sitt budgetförslag sagt att missbruksenheten, alkohol och narkotikagruppen, ska stängas från andra halvåret 2015. Det ska spara 600 000 kronor 2015 och 1,2 miljoner kronor från 2016.

Detta förslag har oppositionen kraftigt protesterat mot och Centerpartiet har dessutom gjort namninsamlingar mot nedläggning av denna verksamhet.

- Vi kommer innan fullmäktige ha överlämnat de insamlade namn vi fått in, men vi har också bestämt att namninsamlingen ska pågå ännu en tid då nedläggningen inte föreslås ske förrän andra halvåret 2015, säger Helena Vilhelmsson.

Mer läsning

Annons