Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen lika oklar

Om det finns oklarheter vad gäller den socialdemokratiska framtidsledningen, är situation om möjligt ännu mer oklar för allianspartierna. Hela 15 namn finns tillgängliga för de viktiga positionerna om man vinner valet på söndag.

Annons

Valresultatet på söndag blir förstås avgörande för hur Alliansen ska formeras. I händelse av seger måste de fyra partiernas resultat vägas mot varandra och även personrösterna kan bli avgörande.

-Vi har tagit fram 15 personer som vi tycker är de mest lämpliga för de tyngre posterna, säger Lars Larsson (M) i Alliansens valberedning.

Moderaternas listetta Ewa Turesson gjorde dock klart i en chatt på na.se i förra veckan att hon inte vill bli kommunstyrelsens ordförande vid en seger, ett besked som kan öppna för nuvarande oppositionsrådet Gabrielle Peter (FP) som en fortsatt samlande kraft.

-Både Tom Rymoen och Eija Ahonen Pettersson i vårt parti är dock intresserade av att kliva fram, säger Lars Larsson. Det handlar ju om hur man känner sig kallad.

Både Rymoen och Ahonen Pettersson är avhoppade centerpartister och kanske kan moderaternas listfyra Ture Österberg bli moderaternas starke man. Inom Centern finns ett antal kandidater bakom toppkandidaten Helena Vilhelmsson och bakom Gabrielle Peteri på folkpartilistan finns Ulf Wilder och Birgitta Borg. I Kristdemokraterna är det listtvåan Anna Magnusson som syns mest, men John Sundell och Bert Parsmo finns förstås med i planerna för framtiden.

Mer läsning

Annons