Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt hetare rykten om nytt varuhus

Rykten om att ICA vill etablera en ny butik i Nora kommer allt närmare. Ett nytt varuhus är tänkt att byggas där den gamla vägkassan, nuvarande Svevia, finns.
-Vi har fått i uppdrag att göra en ny plan för området, säger stadsarkitekt Per Granlund på Bergslagens miljö- och byggförvaltning.

Annons

Ännu är inga beslut fattade, men etableringen av ett nytt varuhus på den gamla vägkassetomten ser ut att kunna bli verklighet. Åtminstone kommer detaljplanen för området att medge en etablering.

-Vi har fått vårt uppdrag av Nora kommun, men det är ett konsultföretag som arbetar med att lösa etableringen, säger Per Granlund. Något formellt bygglov är inte inlämnat, men man kan säga att arbetet ändå är startat.

Enligt stadsarkitekten är det företaget Development Partner som nu undersöker möjligheterna till en varuhusetablering i Nora.

-Det stämmer, säger kommunalrådet Svenerik Nykvist (S). Den information vi fått säger att det här företaget förhandlar med Svevia om ett köp av delar av fastigheten vid vägkassan. Development Partner har uppvaktat både kommunen och BMB och frågan har varit vad som krävs för att etablera en ICA-butik. Och det är Development Partner som står för alla kostnader som en detaljplaneändring kostar.

Enligt vad Nykvist känner till är några beslut inte fattade, men att frågan är väckt även i Nora Utveckling då man politiskt menar att framtidsfrågorna i Nora stadskärna är tätt knutna till en varuthusetablering på den gamla vägkassetomten.

-Vi har gett i uppdrag till utvecklingsbolaget att tillsammans med köpmannaföreningen titta på vilka konsekvenser detta skulle innebära för Noras centrum.

Frågan lyftes ytterligare under onsdagens sammanträde i kommunstyrelsen, då Svenerik Nykvist tog upp konsekvensanalysen som ett extra ärende.

ICA Norahallens ägare Stefan Persson avböjer att kommentera frågan och hänvisar till ICA:s etableringsansvarige, som dock inte kunnat nås för en kommentar.

Mer läsning

Annons