Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt närmare maktskifte

Torsdagens ödesmöte mellan de fem av de sex majoritetspartierna i Nora öppnade inte alls för någon ny samarbetsform för att behålla makten. Tvärtom kommer ett maktskifte allt närmare.
– Oddsen är inte alls bra, säger en lågmäld Tom Rymoen (M), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Det fanns förhoppningar inför torsdagens möte mellan de sex majoritetspartierna i Nora om att åter komma överens om att fortsätta styra politiken i kommunen.

Men mötet resulterade inte i några framsteg och Kristdemokraterna var inte ens inbjudna till mötet.

– Nej, och jag vet inte varför, säger KD-ordföranden John Sundell. Men i KD diskuterar vi fortfarande möjligheterna att ha ett minoritetsstyre. Vi kommer dock inte att sätta oss i något organiserat samarbete med Norapartiet.

Därmed har Sundell i praktiken spräckt möjligheterna till en fortsatt majoritet, då Norapartiet säger sig inte vara intresserade av att agera som ett stödparti.

– Det är väldigt illa om Sundell säger så, menar Norapartiets Christer Stromberg. I praktiken innebär det ju att sossarna får ta över. Vi är för en sexpartisamverkan och jag begriper inte vad mer vi kan göra i det här läget. Det går att lägga det gamla åt sidan, men huvudbekymret är att KD inte vill ha någon samverkan med Norapartiet och Miljöpartiet.

Kommunstyrelsens ordförande Tom Rymoen brukar vara optimist, men efter torsdagens möte tvivlar även han på att majoriteten kommer att kunna sitta kvar.

– Jag uppfattar det som att Kristdemokraterna och Norapartiet står väldigt långt ifrån varandra och en förutsättning är ju att alla sex partierna är med.

Det hybridförslag till nytt samarbetsavtal han lade fram på mötet togs emot, men kommer knappast att bli till ett avtal.

– Både Norapartiet och Miljöpartiet har tagit del av förslaget och har lovat att återkomma med svar. Och jag känner att det finns en vilja hos många Norapartister att lösa det här, men tyvärr är mycket personrelaterat och handlar om skyttegravspolitik.

På frågan om han tror att han sitter kvar om en vecka är han tydlig.

– Oddsen är inte bra. Jag känner ingen trygghet alls i det här i dag.

Mer läsning

Annons