Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alltiallo - det är just vad de är

De kallar sig Järnboås Alltiallo. För det är just så de vill jobba - med lite vad som helst. Grunden är dock städning, och det tycker de är roligt.

Annons
Gillar jobbet. Anna-Carin Andersson och Solweig Björåsen tar sig an mycket mer än bara städning. ”Vi gör allt vi kan, och det vi inte kan  tror vi att vi kan.”Foto: Kerstin Schönström

Den lilla vita skåpbilen rullar in på gårdsplanen hos Anna-Lena Eed-Jonsson. Hit kommer Solweig Björåsen och Anna-Carin Andersson en gång i månaden för att städa igenom hela huset.

Anna-Lena dukar upp kaffe i solen på altanen och öser beröm över dem .

– De är guld värda. Visst har jag tid att städa själv, men jag har inte alls samma ork längre.

Hon oroar sig lite för att systemet med rut-avdrag ska komma att förändras. Det tror hon bara leder till svartarbete.

Det var för sådär tre år sedan som Anna-Carin och Solweig beslutade sig för att starta Järnboås alltiallo.

– Det handlar om att ha frihet och att hinna med våra verksamheter hemma, säger Anna-Carin som tillsammans med sin sambo har rabarberodling och får.

Dessutom kör hon snöplog i Nora på vintern.

Solweig har jobbat i hemtjänsten i 20 år och ville ha mer tid till företaget JMA som hon och maken Kaj driver. Det är också han som sköter bokföringen åt alltiallo-verksamheten.

– Sånt vill vi inte göra. Vi är ”doers”, måste göra nåt praktiskt.

Nu sveper de genom huset med trasa, dammsugare och golvmopp. All utrustning och rengöringsmedel har de med sig.

– Här är det städning, men vi gör också en hel del trädgårdsjobb. Klipper buskar och gräs, sätter potatis, ja allt som folk vill ha gjort.

– Vara hästvakt till exempel. Behoven är annorlunda på landet mot i stan, säger Anna-Carin och skrattar.

De jobbar alltid tillsammans, det tycker de är roligast. Och de har inga problem med samarbetet. Den enda svårigheten de ser är schemaläggningen.

– Man vill ju anpassa till vad kunden önskar, och trädgårdsjobb behöver göras när vädret är bra, så det händer att det får bli på en lördag. Och så försöker vi att inte jobba med det här mer än tre dagar i veckan.

Det är just flexibiliteten de båda jobbarkompisarna gillar. Nog trodde de att företaget skulle funka, men kanske inte att det skulle gå så lätt att få en kundkrets.

– Vi annonserade en enda gång, en liten gratisannons i Länsposten. Och det såg en farbror som bokade oss. Sedan har det spridits från mun till mun, berättar Anna-Carin.

Nu har de fullt upp med närmare 30 återkommande kunder. Vissa regelbundet, andra ringer när de tycker det börjar likna kaos hemma.

–Alla uppdrag är roliga. När man går ser det bättre ut än när man kom.

Kompanjoner. Solweig Björåsen och Anna-Carin Andersson utgör tillsammans Järnboås Alltiallo.

Mer läsning

Annons