Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändrad avgift för tillsyn

Någon timtaxa är inte aktuell. Men i ett nytt tjänstemannaförslag närmar sig taxorna för tillsyn av handel med receptfria läkemedel det som de borgerliga Norapolitikerna varit ute efter när de vägrat godkänna tidigare föreslagna taxor.

Annons

I Nora finns ännu inget beslut om taxor för tillsyn av handel med receptfria läkemedel. Ärendet har återremitterats i flera omgångar, senast för att de borgerliga partier som nu är i majoritet vänder sig mot systemet med generella taxor.

Handläggare Ulf Wiman besökte i veckan socialnämnden i Nora för att informera om ett nytt förslag till taxa som han ska ta fram för alla kommunerna i norra länsdelen under våren.

– Läkemedelsverket rekommenderar tillsyn vart tredje år hos de handlare som sköter sig, och därför föreslår jag att vi också bara tar ut tillsynsavgiften vart tredje år, säger Ulf Wiman.

Generell avgift

I Lindesberg genomfördes runt årsskiftet tillsyn hos de handlare som säljer receptfria läkemedel och efter den kan Ulf Wiman konstatera att de stora kedjorna har väldigt bra egentillsynsprogram och personalutbildningar för den här typen av försäljning.

– Det talar för att det räcker med tillsyn vart tredje år, säger han.

Men det handlar enligt Ulf Wiman fortfarande om en generell avgift. Tanken är inte att kommunen skickar ut en faktura efter genomfört tillsynsbesök, så som de borgerliga Norapolitikerna önskat.

– Jag känner inte till någon kommun som jobbar med timtaxor inom det här området. Men vi närmar oss det, på så sätt att de som sköter sig i fortsättningen inte behöver betala lika ofta som de som inte sköter sig.

Incitament att sköta sig

Helena Vilhelmsson (C) är ordförande i socialnämnden i Nora och hon menar att det är principiellt viktigt att man som företagare bara betalar för den tjänst man får, och att de som missköter sig får betala mer.

– Jag tycker att det är intressant att det kommer ett förslag till förändring. Jag är försiktigt positiv, eftersom även tjänstemannen pratade om att ge företagarna ett incitament att sköta sig. Men det viktigaste är att man får betala för en utförd tjänst. Jag har svårt att köpa en avgift vart tredje år om det inte också blir tillsyn vart tredje år, säger hon.

Mer läsning

Annons