Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångloken tuffar på igen

Nu har NBVJ tillstånd att köra ånglok till och från Nora igen. Från midsommar räknar föreningen med att ha tågtrafik till Järle, Pershyttan och Gyttorp på helgerna.

Annons

– Äntligen! säger Thomas Nyström, ordförande i NBVJ, Nora bergslags veteranjärnväg.

Sedan föreningen förlorade sitt trafiktillstånd strax efter midsommar i fjol har det lagts ned många timmar på att ta fram underlag dels för det nya trafiktillståndet, dels för det strukturtillstånd som omprövas vart femte år.

– Det har varit väldigt mycket pappersarbete. Men nu får vi köra tågen igen och visa upp hur trafiken en gång såg ut på Sveriges järnvägar, säger Thomas Nyström.

Föreningen har hela tiden planerat och förberett för att få tillstånd för sin trafik i sommar, därför är man också beredd att köra i gång trafiken bara några dagar efter tillståndsbeslutet.

På midsommarafton körs tre specialturer från Nora till midsommarfirandet i Pershyttan och tillbaka. En av turerna till Pershyttan går via Gyttorp, liksom två av turerna från midsommarfestligheterna.

Resten av sommaren planerar NBVJ att köra ånglokstrafik dels till Järle, dels till Pershyttan och Gyttorp på helgerna. Finns det tillräckligt med personal, så kan det också bli en del rälsbusstrafik i veckorna.

– Tidtabellerna kommer att finnas på föreningens hemsida, säger Thomas Nyström.

Mer läsning

Annons