Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är Nora originalet till Grönköping?

Jag vet inte riktigt vad ni läsare förväntar er när ni öppnar NA på morgonen, men jag antar att ni vill ta del av vad som händer i kommunen - bli uppdaterade om händelser, olyckor, projekt och politiska beslut.

Annons

Som journalist handlar mycket om att välja och om att prioritera. Om att förenkla och om att värdera information, argument och uttalanden. Som läsare får ni ett koncentrerat sammandrag av det jag uppfattar som det viktiga i de ämnen jag skriver om.

När det handlar om politiken blir det svårt ibland. Sedan valet 2010 har jag skrivit mycket om politik och mycket har handlat om turbulens. Det senaste halvåret har varit en sörja av spruckna majoriteter, flytande minoriteter, nya majoriteter och kvarsittande minoriteter. Ibland förstår jag inte själv vad politikerna håller på med och då uppstår en del problem när jag ska förmedla dessa skeenden till er läsare.

Den gångna veckan har jag skrivit om hur Centern och Folkpartiet säger sig vilja göra en ansvarsfull överlämning till den nya majoriteten S+V+M – trots att den nya majoriteten inte vill ha någon överlämning. Man avgår, men sitter kvar några månader. Vem förstår det? C och FP har fem av kommunfullmäktiges mandat och lagen säger tydligen att det inte går att avsätta dessa partiers ordföranden.

Under onsdagens möte i kommunfullmäktige tog den nya majoriteten makten i samtliga nämnder och styrelser, men visade samtidigt att man inte vet riktigt vad man håller på med. Alldeles självklart avsade sig nämligen oppositionsrådet (S) sitt uppdrag – men valde att låta avsägelsen gälla från den 1 augusti, alltså samma dag hon ska bli ny ordförande i kommunstyrelsen. Majoritetens nya ledare ska alltså representera oppositionspartierna Kristdemokraterna, Norapartiet och Miljöpartiet fram till dess. Centern och Folkpartiet är ju både opposition och majoritet på ett oförklarligt sätt.

Många har uppenbarligen slagit knut på sig själva för att behålla eller komma över makt och positioner, och hur sjutton förväntas jag som journalist kunna förmedla denna sörja till er läsare?

Nora har en ny majoritet men med kommunalråd ur oppositionen och med en opposition som ska företrädas av den nyvalda majoritetsordföranden.

Jag tror inte att politikerföraktet blir mindre av att Nora aspirerar på att kallas Sveriges Grönköping. Och jag har full förståelse för om ni läsare emellanåt inte förstår vad jag skriver – jag förstår det ju knappt själv.

Mer läsning

Annons