Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetskläder inte politik

Arbetskläder inom hemtjänsten är inte en fråga för politiker. Det säger socialnämndens ordförande Helena Vilhelmsson (C). Hon passar därmed över frågan till enhetscheferna, som får avgöra vad som ryms inom deras budget.

Annons

Arbetskläder inom äldreomsorgen har under länge varit ett önskemål ifrån personalen. Önskemålet har dykt upp i budgetdiskussionerna år efter år, men strukits för att det saknats pengar. Inför valet 2006 gick socialdemokraterna ut och lovade att införa arbetskläder inom äldreomsorgen i Nora.

I slutet av 2008 tecknades leasingavtal och sedan fick personalen först på Hagby Ängar sedan på Tullbackagården sina arbetskläder.

Hemtjänsten ännu utan

Kvar är hemtjänsten, och där lyfte enhetscheferna snabbt frågan om arbetskläder när de mötte socialnämndens nya ordförande Helena Vilhelmsson (C).

– De vill ha okej från politiken att de kan få arbetskläder inom hemtjänsten också. Men vem är jag att säga ja eller nej till det? Det är ju enhetscheferna som har kompetensen att avgöra om det behövs arbetskläder i hemtjänsten och i så fall av vilket slag. Jag vill inte detaljstyra sånt, säger Helena Vilhelmsson.

200 000 kronor om året

Kostnaden för att leasa arbetskläder för hemtjänstpersonalen har uppskattats till 200 000 kronor om året, en ganska liten slant sett till hemtjänstens budget på 30 miljoner eller till hela socialförvaltningens budget på 180 miljoner.

– Ekonomiskt är det ingen stor fråga. Men för mig handlar det inte om pengar utan om vilken styrmodell man vill ha. Tycker enhetscheferna att det är viktigt med arbetskläder så får de ordna det. Vi politiker ska diskutera vad vi vill ha ut av verksamheten och vilka resultat vi vill se, vi har inte kompetens att peta i detaljer.

Mer läsning

Annons