Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arvsfond stödjer pionjärprojekt

I ett nytt pionjärprojekt som sjösätts i vår ska brukare i daglig verksamhet utbildas till studiecirkelledare. Nu har Allmänna arvsfonden skjutit till 800 000 kronor i ett första skede.

Annons
Styrgrupp. Jenny Eknor från Studiefrämjandet, socialchef Risto Haapala och Sara Bornedal från Kungsängen i Nora AB arbetar med projektet som syftar till utbilda brukare till cirkelledare.

Det handlar om personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som utvecklingsstörning och autismspektrumdiagnos som har daglig verksamhet.

Tanken med projektet är att brukarna ska få utbildning i att själva kunna hålla studiecirklar, med hjälp av Studiefrämjandet och den ordinarie personalen i verksamheten.

– Projektet handlar inte om en helt ny verksamhet utan om en del i det arbete vi gör i dag, säger socialchef Risto Haapala.

– Vi ser det här som en kvalitetshöjning, ett sätt för brukare och personal att höja blicken.

I arbetet med att ta fram ramar till projektet har brukarna varit involverade.

Zumba, allsång, fiske och livsmedelshygien är bara några av förslagen på cirklar. Men också samtalsgrupper, som hur det är att leva med en funktionsnedsättning.

Förhoppningen är att projektet ska få efterföljare.

– Det är konstigt att det inte har gjorts tidigare. Men samtidigt är det vår smala lycka eftersom det gör att vi har fått externa medel, säger Jenny Eknor.

Nu söker man efter en projektledare. Tanken är att projektet ska starta så snart denna är på plats.

Mer läsning

Annons