Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Askersund hoppar av projekt om Vätternvatten

Askersunds kommun hoppar av Vätternvattenprojektet. Men projektet går vidare, och Nora vill veta vad det kan kosta att ta vatten från Vättern.

Annons

Vattenförsörjningen i länet är undermålig och därför ser sig flera kommuner om efter bättre vatten. Något som finns i Vättern, och det är kring den ”källan” som länsstyrelsen begärt in ställningstagande från kommunerna. En oenig kommunstyrelse har nu beslutat att Askersund inte ska delta i projektet.

– Ska vi betala kommunerna i Hallsberg och Örebro för ett vatten vi redan har. Det är som att kasta pengarna i sjön, säger Ulf Bladh (KD).

Per Eriksson (S) är upprörd över borgarna och vänsterns ställningstagande att inte delta i projektet. Han oroas över att konsekvenserna nu blir att kommunen kommer att sakna insyn i kartläggningen och planeringen av vattendistributionen till andra kommuner.

Örebro kommun är en av huvudintressenterna i projektet och därifrån säger Björn Sundin (S) att projektet kommer att rulla på som planerat, trots att Askersund hoppar av.

Från norra Örebro län är det bara Nora som, med en halv andel, valt att delta i Vätternvattenprojektet. Detta trots att planen på kort sikt är att ta vatten från Rya utanför Lindesberg.

– Vi är med för att få en prislapp på vad det skulle kosta att ta vatten från Vättern, säger avgående kommunstyrelseordförande Tom Rymoen (M).

Nora tar i dag dricksvatten enbart från Bälgsjön, vilket är sårbart. Dessutom räcker det inte om kommunen växer. I samband med planer på kommunalt vatten och avlopp på andra sidan Norasjön, finns därför planer på att gräva de sju kilometer extra som krävs för att kunna ta vatten från Rya.

Mer läsning

Annons