Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attityden viktigast att förändra

En storsatsning på näringslivet ska förändra attityden till företagande. Det tycker de fyra allianspartierna och lovar 100 nya företagare, 100 nya arbetstillfällen och en klättring med 100 platser på Svenskt näringslivs ranking om de vinner valet.
- Vi vill åstadkomma en attitydförändring värd namnet, säger Ture Österberg (M).

Annons

När de fyra allianspartierna i helgen presenterade sin vision för framtidens näringslivspolitik, handlade det mesta om en attitydförändring. Alliansen menar att näringslivsfrågorna har haft en alltför undanskymd plats de senaste åren.

- Den attityd som råder nu skrämmer mig, säger Helena Vilhelmsson (C). Vi måste direkt visa att vi vill förändra attityden om vi vinner valet. Näringslivsfrågorna ska få högsta prioritet.

Med 100 nya företagare, 100 nya arbetstillfällen och en klättring med 100 platser på rankingen hoppas allianspartierna att alla förstår att de menar allvar.

- Det här är vår målsättning under mandatperioden, säger Ture Österberg. Verktyget vi ska använda är vårt utvecklingsbolag. Vi vill stärka näringslivsutvecklarens roll genom att göra honom till företagscoach med utvidgade befogenheter och resurser. Utvecklingsbolaget ska vara just ett utvecklande företag, inte ett förvaltande.

- Det är viktigt att företagarna ser att utvecklingsbolaget jobbar för företagen i kommunen, säger Anna Magnusson (KD). Jag skulle vilja se att vi plockade in ett antal entreprenörer i bolagsstyrelsen.

Oppositionsrådet Gabrielle Peteri (FP) menar att en attitydförändring måste komma uppifrån.

- Det är väldigt viktigt vad kommunstyrelsens ordförande tycker, säger hon. Och vår satsning ska prägla hela organisationen.

När de fyra allianspolitikerna får frågan vilket betyg de ger socialdemokraternas näringslivspolitik i Nora kommer svaret blixtsnabbt.

- Det kan inte bli annat än IG, säger de. Och då handlar det främst attityden till företagare och företag.

Mer läsning

Annons