Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äventyr i Polhems spår

Akta er för onda ögat – och se upp för de elaka löwenhielmska drängarna.Här gäller det lösa kluriga uppgifter i skogen och få pusselbitar så att Polhem kan bygga klart sin maskin.

Annons
Gertrud (Mari Andersson-Jansson) berättar för eleverna om äventyret som väntar när de passerat den magiska tidsporten.

De löwenhielmska drängarna är inte att leka med. De är ute efter en ritning på ett vattenhjul och stånggång som Christopher Polhem uppfunnit och som behövs för att pumpa vatten ur gruvorna.

– Vi mötte två drängar med yxor och hundar, berättar Gustaf Mannhus som tillsammans med Emil Adolfsson, Ingrid Löthgren, David Wiberg och Didrik Andersson just gått klart äventyrsstigen och kommit tillbaka till lägerelden.

Åkte bakåt i tiden

Spännande, tycker de. Inte otäckt heller eftersom de råkade känna igen både hundarna och drängarna, ”det var ju Erik Iljans och Rickard Anell”, som David Wiberg säger.

– Först fick vi åka bakåt i tiden 300 år genom en förtrollad tidsport, berättar Ingrid.

Så var det olika stationer i skogen, förklarar Gustaf. Där fick de lösa uppgifter, för att få pusselbitar så att Christopher Polhem skulle kunna bygga färdigt sin maskin.

Föräldrarna hjälper till

Förutom skolans personal är en hel del föräldrar med och hjälper till att ordna äventyrsdagen. Däribland Per-Erik Eriksson, som är eldvakt och sköter korvgrillning och har med sonen Emanuel som går i trean. Dessutom en mormor, Lena Erixon, vars barnbarn Emyeli Fängsrud, sex år, är en av alla deltagare. Det här med äventyrsdag är toppen, tycker Lena.

– Det är ett fantastiskt sätt att lära sig historia på, det fastnar mycket bättre än att sitta i skolbänken, och barnen gillar det.

Mer spännande i år

De har fått lära sig om stånggångar, vattenhjul, gruvor, bergslagen, järnet och mycket annat. Och om Christopher Polhem förstås. Han var uppfinnare och han hade ett väldigt bra minne, berättar David som tycker att dagen varit jätterolig.

– Det här är mycket mer spännande än förra året, tycker Gustaf Mannhus, i fyran.

Filip Therus, Algot Eknor och Elias Karlsson grillar korv i väntan på att äventyret ska börja.
Lurig bana. Äventyrsbanan är full av kluriga uppgifter. Här ska eleven bakom skynket beskriva en legofigur så att gruppen kan bygga en likadan utifrån instruktionerna.
Samlar in. Gertrud (Mari Andersson-Jansson) samlar in pusselbitarna till Christopher Polhems ritning.
Granskyltarna visar vilken väg barnen ska ta i äventyrsskogen.
Förbi drängarnas läger i skogen är barnen tillsagda att smyga förskitigt. Det gäller ju att hitta pusselbitarna till ritningen först.
En legomodell, byggd efter instruktioner från en kompis.
Emil Adolfsson mumsar grillad marshmallows.
Algot Eknor grillar korv i väntan på att äventyret ska börja.

Mer läsning

Annons