Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn- och utbildning blöder

Trots att skolorna i Nora har blivit utsedda till länets bästa i år igen väljer allt fler elever att gå i andra kommuner. Det blir dessutom dyrt för kommunen – och något som var uppe på gårdagens kommunfullmäktige.

Annons
Lyfte avgång. Monica Aune (MP)  undrade om inte barn- och utbildningsnämndens ordförande Per Andreasson (S) borde ta konskevenserna och avgå.

NORA. – Vi blöder, den interkommunala ersättningen rasar i höjden. Vi behöver bli bättre på att behålla våra elever, säger Anders Danielsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Frågan kom upp på kommunfullmäktige då Johan Lundqvist (NP) ville veta hur BUN kunnat hamna i en så besvärlig ekonomisk situation. Nu är det drygt 30 grundskoleelever som väljer att gå i Örebro, förklarar Anders Danielsson, och där tappar kommunen 100 000 kronor per elev.

Monica Aune (MP) undrade om inte BUN:s ordförande Per Andreasson (S) borde avgå.

– Vi har en ordförande som inte får igenom sin egen budget, och en ohederlig allians med överlöpare som röstar med Norapartiet. Normalt skulle en ordförande i sånt läge avgå. Vilka styr i barn- och utbildningnämnden? Kommer ordförande ta konsekvensen och avgå?

Per Andreasson fanns inte på plats och kunde svara, men det gjorde däremot Camilla Andersson Larsson (V).

– Det är ju nästan komiskt att kalla det för en ”ohederlig allians”. Jag röstade på det jag tyckte var bäst för barnen.

Mer läsning

Annons