Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Basket för hela slanten i ny klubb

Den nybildade Nora Basketförening är i gång för fullt. Eldsjälarna i klubben har nu också planer på att växa ännu mer med fler grupper, närmast en för enbart kvinnor och en grupp i Gyttorp. Varje onsdag tränar de i Lärkeskolan och vi hängde med på en träning.

Annons
Poängkast. Det är tredje träffen och redan är det många som är med, däribland Julia Falk som här gör poäng.

Katie Thacher-Löfgren är snabb som en skugga när hon sätter fart med basketbollen längs långsidan. Hon brinner för basket och har spelat i delstaten Maines basketteam över hela USA.

– Det är viktigt att dela med sig av passionen för basket tycker jag, berättar hon med lätt amerikansk brytning.

Kärleken förde henne från USA till Nora och hennes bonusson ville börja spela basket. No problems, tänkte Katie, det är bara att börja i en basketklubb, van från USA där det kryllar av basketklubbar. Men till sin stora förvåning upptäckte hon att Nora saknade klubb.

– Jag trodde det fanns i Nora, men det det gjorde det inte.

Den klubb som fanns förr är var nedlagd sedan länge. Genom bonussonens kompis Isak fick hon kontakt med hans mamma Linda Ahlgren. De bestämde sig för att: ”Okej, då startar vi en ny basketförening i Nora”.

På den vägen är det.

– Det är kul att Noraborna får en sport till att välja på, förklarar Katie.

Att starta förening har inte varit så lätt, mycket pappersarbete och byråkrati, berättar Katie och Linda Ahlgren. Det vore bra om kommunen hade ett startpaket hur det går till, en checklista, tycker Katie.

Det är klubbens tredje träff, och en hel del tjejer och killar är med. Och fler är välkomna.

– I basket finns plats för alla, det är en sport som inte kostar så mycket och inte kräver mycket utrustning. Det är jätteviktigt att ungdomar har något vettigt och bra att göra, och får röra på sig, berättar hon.

Nu är de på gång att utvidga med fler åldrar och grupper. Närmast en för kvinnor, där åtta redan anmält intresse. En grupp kan också vara på gång i Gyttorp.

Deltagarna får lära sig grundläggande basketkunskaper, bollhantering, regler och mycket mera. Det sociala är viktigt, att lära för livet, som Katie uttrycker det. De tänker också hitta på andra roliga aktiviteter tillsammans.

Deltagarna tycker att det är toppen, och att Katie är jättebra tränare och ledare.

– Det är kul för att det är ett lag, ett teamwork, förklarar Julia Falk. Det är roligt att lära känna fler tycker hon, Tanja Kivda och Gabriella Jarrah.

De ser redan fram emot nästa träff på onsdag.

Läs mer på www.norabasket.se

Med studs. Basket är kul tycker Anton Ahlgren.
Basketgäng. Från vänster Kim Löfgren, Tanja Kivda, Gabriella Jarrah, Julia Falk, Linda Ahlgren, Jonatan Lantz, Katie Thacher Löfgren, Anton Ahlgren, Alexander Åskag och Isak Ahlgren.
I basket finns plats för alla. Katie Thacher Löfgren.
Samling. Det första deltagarna gör på varje träff är att samlas med ledaren Katie.

Mer läsning

Annons