Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergslagskyrkan frågar politikerna

Lokalpolitikerna utfrågas av Bergslagskyrkan. Pastor Andreas Collin hoppas kunna räta ut några frågetecken som ett led i arbetet för stadens bästa.

Annons
Andreas Collin, pastor i Bergslagskyrkan, ställde svåra frågor till M-politikerna Katrine Winarve och Tom Rymoen. Målet med politikerutfrågningen är att räta ut politiska frågetecken inför valet i höst.

En avslappnad stämning rådde i Bergslagskyrkans samlingssal när det vad dags för den första politikerutfrågningen. Andreas Collin är initiativtagare och tog emot Moderaternas representanter Tom Rymoen och Katrine Winarve.

– Idén har jag inte kläckt själv, utan fått från min svärfar som jobbat som pastor i många år. På andra ställen har han arrangerat liknande kvällar.

Bergslagskyrkan provar nu ett liknande koncept. Ett nytt grepp som Andreas Collin tycker känns spännande.

– Vi i församlingen är en samhällsaktör. Kyrkan vill också verka på olika sätt för stadens bästa. Vi ser en möjlighet att bjuda in politiker, för att allmänheten ska få information.

Temat är just Stadens bästa.

– Uttrycket är taget från bibeln. Utgångspunkten är att man som invånare ska söka stadens bästa ur olika aspekter. Detta kan vara vårt bidrag i det arbetet. Vi sätter också en andlig prägel på det hela, säger Andreas Collin.

Han har haft kontakt med samtliga partier som ställer upp i kommunvalet i Nora i höst. Var och en får var sin kväll med chans att presentera sitt parti, men det blir också utfrågning.

– Jag har knåpat ihop ett tiotal frågor. Allt syftar till att få grepp om vad varje parti vill med Nora under kommande mandatperiod. Frågan är om det finns några specifika löften och i så fall hur dessa ska finansieras. Tanken är att partierna ska tydliggöra vad de specifikt vill, säger Andreas Collin.

Politikerna själva välkomnade initiativet.

– Ett bra koncept. Att möta människor på olika arenor är utmärkt, säger Katrine Winarve.

– Att ett parti i taget kommer hit är också bra, där var och en får chans att i lugn och ro presentera sig. Debatter ska det också vara, men det blir det ändå i andra sammanhang, säger Tom Rymoen.

En allmän

frågestund är också med på programmet där besökare ges chansen att fortsätta utfrågningen efter fikapausen. Lisbeth Bäckström har lyssnat på M-representanterna, gjort anteckningar och laddat med egna frågor.

– Jag är relativt ny i stan så det här är ett ypperligt tillfälle att skapa bekantskap med våra politiker. Min tanke är att vara med vid samtliga utfrågningar, säger Lisbeth Bäckström.

Andreas Collin hoppas att det ska bli åtta livliga samtals- och diskussionskvällar, fyllda med information.

– Där vi får veta vad vi kan förvänta oss av lokalpolitikerna. Framför allt hoppas jag att människorna på orten ska ta chansen och komma. Här ges möjlighet att få ta del av politiken på ett ganska enkelt sätt.

Mer läsning

Annons