Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsprängaren stulen

I många år har konstverket Bergsprängaren stått orörd vid Stadshotellets gavel mot Storgatan i Nora. Men när man tillfälligt flyttade den till kommunens förråd, i väntan på att dess nya plats på Glasstorget skulle färdigställas, stals statyn.

Annons
bergsprängaren.  Konstverk av Rune Johansson.Arkivbild

Konstverket Bergsprängaren var en gåva från Nitro Nobel till Nora kommun i samband med stadens 350 års jubileum 1993. Nu är statyn anmäld stulen.

– I fredags eftermiddag upptäcktes stölden, säger Jan-Erik Andersson, arbetsledare gata/park Nora på BKT (Bergslagens kommunalteknik).

Han berättar att

man tror att gärningsmännen brutit sig in genom staketet på kommunens förråd någon gång förra veckan. Fundamentet som statyn stod på har slagits sönder och Bergsprängaren har brutits loss från stenblocket.

– Chansen är förstås väldigt liten att man hittar statyn, det finns inte så mycket spår att gå på, säger Jan-Erik Andersson som själv tror att konstverket stulits för materialets skull.

– Jag har svårt att tänka mig att någon stulit den för att ha hemma. Den är av brons så jag tror att det är värdet i materialet man är ute efter.

Tanken var att

Bergsprängaren skulle placeras på det nya Glasstorget när det invigs.

– Bergsprängaren har fått en plats där den ska stå på Glasstorget så jag tror att man försöker hitta formen och gjuter en ny staty, men det vet jag inte i nuläget, säger Jan-Erik Andersson och berättar att de kontaktat kommunen för att se vad som händer nu.

Mer läsning

Annons