Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om budgeten skjuts upp två veckor

Först med två dagar kvar på året tas beslutet om var Nora kommun ska spara nästa år. I kommunfullmäktige återremitterade socialdemokraterna och vänsterpartiet budgeten, för att få två veckor till på sig att förhandla fram en ny majoritet.

Annons
Det var så fullt på fullmäktige att besökare fick placera sig utanför ingången.

– Vi tycker det är viktigt för Noraborna att vi får en majoritetsbudget. Därför vill vi återuppta den här fullmäktigedebatten den 28 december, säger Solveig Oscarsson (S).

Tom Rymoen (M) däremot ville gärna se ett budgetbeslut redan på onsdagskvällen.

– Det är inte mycket som skiljer förslagen. Jag tror att vi kan förhandla oss fram till en samsyn kring budgeten i början av 2012.

Helena Vilhelmsson (C) kallade återremissyrkandet oansvarigt.

– Vi har haft budgetdiskussioner hela det här året. Varför sitta och jobba med budgeten i jul? Och varför betala 30 000 kronor för ett extra fullmäktige?

Therese Hoikkala (V) tycker att det är viktigt att budgeten tas i majoritet.

– Vi vill se ett maktskifte. Vi vill vara med och ta ansvar för Nora kommun och skapa en politisk stabilitet, säger hon.

Solveig Oscarsson vill att hennes parti ska få titta igenom budgeten en gång till, både internt och tillsammans med eventuella samarbetspartier.

– Vi tycker det är viktigt med en bred majoritet när det handlar om så tuffa besparingar som dem vi står inför 2012, säger hon.

Anna Magnusson (KD) frågade sig i talarstolen vad lilla KD egentligen ställt till med. I övrigt tryckte hon bara på att partiet vill satsa på barn och unga, och spara på politiska kostnader och lokaler.

Tom Rymoen begärde ajournering, och föreslog därefter att besparingen på kulturpedagogerna lyfts bort ur budgetförslaget från M, NP, C, FP och MP.

– Det är det enda väsentliga som skiljer förslagen åt. Jag föreslår att vi lyfter ut det till förmån för förhandlingar där vi kan titta på andra besparingar.

Men förslaget fick inte en enda kommentar. Efter en votering där Anna Magnusson (KD) röstade med S och V, medan Bert Parsmo (KD) röstade med den tidigare majoriteten fann presidiet 17 röster för återremiss och 17 för direkt beslut. Eftersom det räcker med en tredjedels majoritet för att få igenom en återremiss, så skjuts nu budgetbeslutet upp till nya sammanträden i kommunstyrelse och fullmäktige 28 december.

Mer läsning

Annons