Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut taget om LOV

Socialnämnden har beslutat att införa LOV även inom omvårdnadstjänster. Men politikerna är långt ifrån eniga.

Annons

 Sedan tidigare har kommunfullmäktige bestämt att Nora kommun ska införa lag om valfrihetssystem – LOV – inom servicetjänster. Nu vill politikerna i socialnämnden att kommunfullmäktige ska komplettera det beslutet så att det även gäller omvårdnadstjänster.

– Men det gäller inte sjukvårdsinsatser och inte larm. Kommunens MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska) kommer att vara medicinskt ansvarig även för externa aktörer, säger nämndordförande Tom Rymoen (M).

Rymoen berättar att beslutet inte handlar om ekonomi i första hand utan om att förbättra kvalitén för brukarna.

– Genom LOV kan man få hjälp med service som inte omfattas inom biståndsbedömd verksamhet, exempelvis gå ut med hunden, snöskottning och hämta ved. Man kan även använda rut-avdrag, förklarar Rymoen.

Han tror att ett införande av LOV kan bidra till att nya lokala företag startas i kommunen.

– I framtiden måste den offentliga sektorn samverka med privata aktörer. Vi kommer inte att ha råd att göra allting själva och samtidigt bibehålla kvalitén, säger Helena Vilhelmsson (C).

Hon pekar även på fördelen för den enskilde som får mer att säga till om.

– Ett privat företag kan leverera mertjänster. Om det blir till samma kvalité får brukaren avgöra, konstaterar Vilhelmsson.

Men Therese Hoikkala (V) och Elisabeth Hoikkala (S) är inte nöjda med socialnämndens beslut.

– Vi är väldigt besvikna. Så som lagen är utformad får kommunen inte säga nej till vinstdrivande företag. Det innebär att skattepengar går till vinst i dessa företag i stället för att varje krona används till vård, säger Therese Hoikkala.

– Vi har jättebra personal och hög kvalité inom våran omsorg. Vi ska vara rädda om den och värna om vår personal, säger Elisabeth Hoikkala.

Med ett införande av LOV finns risken att kommunen tvingas att säga upp personal inom hemtjänsten, vilket skapar oro, menar Elisabeth Hoikkala.

Det slutgiltiga beslutet om LOV ska tas i kommunfullmäktige före sommaren och allt ska vara upphandlat och klart att genomföra innan årets slut.

Men Therese Hoikkala anser att kommunens invånare borde fått bestämma frågan i valet i höst.

– Det känns som ett svek från Moderaterna. Vi hade en överenskommelse om att inte införa LOV inom denna mandatperiod. Detta är ett ohederligt agerande från deras sida, säger Therese Hoikkala.

– Om vi hamnar i makten efter valet kommer beslutet troligen att omprövas, säger Elisabeth Hoikkala.

Eleonore Lennermark

[email protected]

019-15 54 56

Mer läsning

Annons