Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besökscentrum i glas retar grannar i kulturreservat

Ett nytt besökscentrum ska välkomna turister till Pershyttan. Men skisserna för centret retar en del av grannarna. På tisdag kväll hålls ett informationsmöte om byggplanerna.

Annons

– Det här är jättegamla tankar som legat i luften i många år, säger turistchef Håkan Ceder som är projektledare för bygget av ett besökscentrum.

För ett antal år sedan fanns planer på ett besökscentrum i kolhuset bredvid hyttan, men de stoppades av hussvamp.

– Det besökarna saknar när de kommer till Pershyttan i dag är en naturlig startpunkt och en tydlig riktning. Det är det vi vill åstadkomma genom att bygga ett besökscentrum vid parkeringen bakom restaurangvagnen, säger Henrik Sannerstedt från länsmuseet.

Kommunen och länsmuseet har tillsammans med länsstyrelsen, NJOV och stiftelsen Bergslaget gett en arkitekt i uppdrag att rita besökscentret. Resultatet är en genomskinlig långsmal byggnad, där besökaren ska kunna stå under tak och läsa om exempelvis hjulhuset eller hyttan och samtidigt se dem framför sig på andra sidan glasväggen.

– Tanken är att bygga på historien och låta tradition förenas med nytänkande, säger Håkan Ceder om centret som är tänkt att vara öppet året om.

Men flera Pershyttebor menar att nytänkandet, en genomskinlig byggnad i 60-talsstil, strider mot reservatsreglerna.

En fastighetsägare skriver till Bergslagens miljö- och byggnämnd att byggplanerna strider såväl mot områdesbestämmelser och kulturreservatsbestämmelser som mot strandskyddet.

En annan Pershyttebo, som flyttat till byn för att få bo i ett reservat där nytänkande byggen inte tillåts, tycker att det är viktigt att de som bestämmer inte gör undantag för sig själva när det gäller byggreglerna inom kulturreservatet.

– Det känns inte trovärdigt när de ansvariga för reservatet presenterar en glasbyggnad med lite naken furu i ena hörnet och inramad med en faluröd planka runtom. Vill man bygga nytt i Pershyttan bör man låna formspråk från omgivningen, ungefär som när man byggde församlingshemmet i Nora.

Mer läsning

Annons