Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingarna slår mot skolan

Nora kommun måste spara 30 miljoner, varav 15 nästa år. Mer än hälften av besparingarna ska tas inom skola och barnomsorg, och framför allt är det personalkostnaderna som ska sänkas.

Annons

– Det här kommer att kräva dramatiska åtgärder. Men vi har inget val, säger kommunstyrelsens ordförande Tom Rymoen (M).

Han berättar att kommunstyrelsen gjort flera olika jämförelser där den tittat på vad kommunala verksamheter kostar i andra kommuner.

– Allt pekar på samma sak. Vi har en för stor kostym, säger Tom Rymoen som menar att kommunen var i samma sits för två år sedan.

– Men då gjordes ingenting. Sedan kom 2010 som var ett lyckat år med statsbidrag och skatteintäkter som höll oss flytande. Men nu måste de 30 miljonerna sparas.

Kommunstyrelsen räknar inte med att kunna spara 30 miljoner på ett år, utan har delat upp det i 15 miljoner nästa år och sedan sju plus sju de kommande två åren. Trots besparingarna räknar kommunen inte med att uppnå de lagstadgade finansiella målen förrän 2014.

– Skola och barnomsorg kommer att få ta den största smällen i den här besparingen. Det är där vi sticker ut i jämförelserna. Vi har för höga kostnader framför allt på personalsidan, säger Tom Rymoen.

Barn- och utbildningsförvaltningen har tidigare sparat genom att gå ur lokaler, men där finns inga marginaler längre. Nora har tvärtom låga lokalkostnader i jämförelse med andra kommuner. Däremot har förvaltningen höga personalkostnader.

Kommunens nämnder och styrelser har fått dela på de 15 miljoner som ska sparas nästa år och ska nu arbeta fram de konkreta sparförslagen. Kommunchefen arbetar också vidare med uppdraget att titta på kostnadsminskningar.

Men redan nu har kommunstyrelsen infört ett omedelbart anställnings- och vikariestopp i hela kommunen, där alla undantag ska prövas i nytillsatta personalutskottet. Dessutom gäller ett inköpsstopp med förnuft. De investeringar som är beslutade för 2011 men som ännu inte påbörjats skjuts på framtiden, och 40 av de 54 miljoner som var föreslagna till investeringar nästa år stryks.

Fakta besparingar

Kommunstyrelse och fullmäktige ska spara minst 1,6 miljoner i sin budget för 2012.

Barn- och utbildningsnämnden ska spara minst 8,6 miljoner nästa år.

Socialnämnden ska spara minst 4,3 miljoner.

Kultur- och fritidsnämnden ska spara minst en halv miljon.

Riktlinjen är att de totala personalkostnaderna måste minska med två procent, vilket med runt 700 anställda handlar om 12 heltidstjänster.

Mer läsning

Annons