Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Fullsatt påklassisk deckarföreställning

Sex föreställningar och överfullt varenda kväll, utom en kväll då några stolar stod tomma. Så fullt att det ibland varit svårt att få in alla som ville se föreställning. Det har varit skohorn och extrastolar som gällt.

Annons

– Det är ju ett angenämt problem som vi inte är vana med, säger Joakim Glans, producent för uppsättningen av Maria Langs klassiska deckare från 1960, tillsammans med Alexandra Kvarnbrant.

Att föreställningarna skulle gå för fulla hus hade ingen av de 14 medverkande skådespelarna i Nora amatörteatersällskap, Nats, haft en tanke på. Det var långt över förväntan.

– Och det häftigaste är ju att få spela pjäsen i den faktiska miljön.

Handlingen i boken utspelar sig i festsalen på hotellet, där en glad studentfest förvandlas till ett morddrama.

Flest Norabor

De flesta i publiken är Norabor, men också tillresande från hela länet. Och drygt en tredjedel valde alternativet att äta middag på hotellet innan pjäsen.

Någon extraföreställning kommer det inte att bli, förklarar Joakim Glans, det har Nats inte tid och möjlighet till. Det ligger mycket jobb bakom och de medverkande har också ett liv utanför teatern. Vad nästa teaterprojekt blir är inte bestämt än.

– Men det känns som det finns mycket energi, kraft och spelglädje i föreningen.

På föreningens hembloggsida ”teaterinora.blogg.se” går det att följa hela arbetet med föreställningen.

19.43. Johannes Brinck sköter ljuset i hotellets festsal med strålkastare, vägglampetterna och den enorma kristallkronan. Det är första akten av tre. – Jag har riktat strålkastarna upp i taket så att ljuset studsar och blir mjukare där nere. Det är mycket att tänka på, förklarar han.
19.35. – Så mycket publik! Föreställningen har just dragit igång. Hanna Holm och Stina Brinck har återvänt från festsalen där allt utspelar sig och berättar för Viktoria Kvarnbrant. Publikrekord med minst 15 extrainsatta stolar.
19.29. Snart är han död, den illa omtyckte rektor Harald Hellman, som Joakim Glans spelar. Han blir mördad, ett mord som huvudpersonen kommissarie Christer Wijk spelad av Christer Mathisen ska lösa under kvällen.
19.28. Ett par minuter kvar. När Carina Anderson pinglar i klockan för tredje gången är det dags. Skådespelarna har nynnat på lite olika melodier, några gått omkring och mumlat sina repliker. Ingrid Kallrén och Stina Brinck kastar en vit väska mellan sig och några till. – Det är alltid lite rampfeber just innan, alla är koncentrerade, men så ska det vara, berättar Leif Broms som spelar lektor Tage Falk. Han är lite krasslig den här dagen men det får gå. Den 14 skådespelare stora ensemblen har haft tur under föreställningarna. Ingen har varit så sjuk att nån av föreställningarna fått ställas in.
19.10. Uppvärmning för både kropp, själ och röst: ”Krister kastar kottar på katten!” ”Kalle krälade och kröp” Bara 20 minuter kvar. Publiken har börjat komma och står utanför entrédörren. ”Monika mosar morötter, mmm, mmm ...”
18.20. Stämningen är hög nån timme innan föreställningen. Erik Mathisen har fått fatt i en mikrofonslips och pratar med Eva Haldert. Kul tycker Eva.
18.10 - Var är min lyckohatt? Jag är så rädd att tappa min lyckohatt. Där är den. Yvonne Sjögren kan andas ut. Nu återstår bara förvandlingen till Almi Graan, Maria Langs alter ego.
17.36. Knappt ett par timmar kvar, men skådespelarna börjar droppa in och sminka sig. Här går det åt speglar, sammanlagt tolv, som teaterensemblen ställt upp på bord i rummet bakom festsalen. Det blir mycket sminkande. - En kvart brukar det ta, men håret tar längre tid, berättar Alexandra Kvarnbrant som ska bli Barbro Sandgren, en av studenskorna i det mordiska dramat. Här med sin syster Viktoria Kvarnbrant närmast som förvandlar sig till professorskan Puck Bure.

Mer läsning

Annons