Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspel: Topp, bott år 2010

2010 - året då Nora syntes flitigt i TV.

Annons

Överraskningen: Norapartiet rörde om i politikenHuruvida Norapartiets framgångar i höstens val kom som en överraskning eller inte finns det säkert olika åsikter om. Men klart är väl i vart fall att de på kort tid lyckats röra om i Norapolitiken. Partiet bildades, så sent som i april, av en grupp Norabor som tycker att det varit för mycket snack och för lite verkstad i Nora under Socialdemokraternas styre.

Efter en period av lobbyarbete bland annat i form av en mängd medborgarförslag valde Norapartisterna att bilda ett politiskt parti för att ställa upp i valet och försöka förändra Nora den vägen.

I valet fick partiet 13,55 procent av Norabornas röster och fem mandat av 35 i fullmäktige. Efter årsskiftet tar Norapartiet tillsammans med fem sammarbetspartier över makten i Norapolitiken, då är det dags att ta tag i verkstadsarbetet.

Genomslaget: Hela Sverige följde Ernst renoveringUnder 2010 har Nora synts flitigt i tv-rutan. I våras fick en av stadens restauranger hjälp av kocken Alexander Nilsson i TV3:s ”Kniven mot strupen”. Under våren spelade TV4 in ”Sommar med Ernst” i Järnboås, och under åtta timslånga program i somras följde hela Sverige Ernst Kirchsteigers renovering av Lindesby hytta invid Rastälven.

Inför jul sändes nyligen ytterligare två timmar inredning, pyssel och matlagning med Ernst i Järnboås på tv. Under jul- och nyårshelgerna syns Noraborna också på SVT där fyra program, bland annat julotta och nyårsbön, sänds från Nora kyrka. Programmen, där församlingsborna deltar med bland annat sång och textläsning, spelades in under en knapp vecka i november.

Bottenappet: Pedagogiska luncher satte fart på mångaNär kommunen efter sommaren tog bort de fria pedagogiska luncherna för personalen i skolor och förskolor höjde fack och föräldrar rösten och sa ifrån. Miljöpartiet motionerade i våras om ett återinförande, och inför valet gick tillträdande barn- och utbildningsordförande Anna Magnusson (KD) ut och krävde detsamma. Socialdemokraterna ångrade sig också, men bara när det gäller förskolan.

Beslutet var tänkt att spara 700 000 kronor om året. Men frågan är om det blev någon besparing alls i höst, eller om beslutet så här långt mest kostat pengar för inköp av mikrovågsugnar, kylskåp och möbler till personal som vill ta med egen mat.

När vårterminen startar får förskolepersonalen äta gratis tillsammans med barnen igen, i skolan däremot får den personal som vill äta kommunens mat fortsätta betala.

Höjdpunkten: Företag klättrar mot nya rekordDe stora industriföretagen i Nora klättrar mot nya rekordnivåer.

Under hösten har Orica i Gyttorp infört nya skift för att hinna producera mer. Trots detta har företaget tvingats tacka nej till storordrar för att företaget inte hinner få fram det kunden vill ha i tid.

Sandvik i Nora fick i september sin största order någonsin, en order som man nyligen skickat iväg en första leverans på.

På Sandvik talas det nu om produktionsnivåer att jämföra med rekordåret 2008, samma sak på Orica och flera andra företag.

Stabiliseringen i orderingången gör att industriföretagen i Nora börjat anställa igen, även om effektivitetskraven gör att personalstyrkorna kanske aldrig kommer upp i samma nivåer som före finanskrisen.

Långbänken: Beslut om LejonbackenStrax före sommaren fattade politikerna i Nora beslut om att ändra detaljplanen för Lejonbacken på Norasjöns östra strand. Politikerna är överens om att ett 20-tal nya permanentboenden kan byggas på gärdet intill den gamla fritidsbyn. Planerna på att bygga har funnits i fem år, sedan Mats Olofsson och Peter Ericson köpte fastigheten som omgärdar fritidsbyn, men försenats av protester från fritidshusägare i området.

Såväl lokala politiker och kommunala tjänstemän, som själva har fritidshus i området, har funnits med bland protestanterna och inlagor, yttranden och överklaganden har avlöst varandra. Att kalla hela byggprojektet för infekterat är en kraftig underdrift.

Beslutet i kommunfullmäktige att förändra detaljplanen och därmed godkänna nybyggnation är överklagat och sista ordet är förmodligen inte sagt ännu.

Skollunch. Aija Nummela hjälper Gustav Falk att ta för sig av tisdagens lunch, själv äter hon i lärarrummet om en stund.bild: Malin Eriksson
Christer Stromberg, Karl Holger Sjöberg, Stefan Bååth och Jan Seevers i det i april nybildade Norapartiet.Arkivbild: Thomas Eriksson
Stororder. En av de två borriggar som i december skeppades iväg till Filipinerna provkörs och finjusteras på Sandvik i Nora. bild: Malin Eriksson
Virkeslager i lågor. Natten till den 23 juni brann ett stort virkes-lager på Mobergs bygghandel upp. Värden för miljoner gick upp i rök i den anlagda branden. Trots att bygghandeln låg inbäddad i bebyggelse i centrala Nora klarade sig både människor och intill-liggande hus undan lågorna.Arkivbild: Håkan Ekebacke
Bråk i kyrkan. Kyrkovalet 2009, med kandidater som bytte sida och en sällan skådad maktstrid, nådde sin kulmen i början av 2010 innan kyrkorådet kunde få en ny ordförande i Peter Bernövall.Arkivbild: Tomas Källberg
Stor publikfest. Det årliga minitriathlonloppet Utmaning blev som vanligt en stor publikfest. Elitidrottsmän tävlar med varandra och motionärer utmanar sig själva.Arkivbild: Tomas Källberg

Mer läsning

Annons