Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boken i fokus på Karlsängskolan

Workshop med författaren Torgny Karnstedt, föreläsning med Sören Olsson och Anders Jacobsson, författarna bakom ungdomsböckerna om Bert och Sune, och bildlektion med illustratören Christina Alvner. Det var en del av vad fredagens bokdag på Karlsängskolan hade att erbjuda.

Annons
Föreläsare. Författaren Torgny Karnstedt föreläser på skolor i hela Sverige, för fjärde gången var han i fredags på Karlsängskolan i Nora. ”Jag har talang för det och då ska jag också använda den” säger han.

För tredje året i rad arrangerade Karlsängskolan i Nora en bokdag i samband med att Nobelpriset i litteratur delades ut.

– Det är framför allt för att främja läsningen hos eleverna, säger läraren Anna Wigren som tillsammans med Kerstin Kvarnbrant arrangerat bokdagen.

– Läsningen sjunker hos ungdomar och vi vill få tillbaks lite fokus på litteraturen, säger Kerstin Kvarnbrant.

Bokdagen på Karlsängskolan har möjliggjorts i och med regeringens satsning ”Skapande skola”.

– I den mån den sattsningen finns kvar så kommer vi fortsätta med den här dagen även i framtiden, säger Kerstin Kvarnbrant.

På Torgny Karnstedts workshop får eleverna lära sig betydelsen av att använda sina sinnen.

– Man måste skärpa sina sinnen för att kunna sätta ord på den värld man upplever, säger han.

Det är fjärde gången författaren är på Karlsängskolan och håller i föreläsningar och workshops.

– Jag har väldigt goda erfarenheter av att jobba med ungdomar i Nora. De kan sträcka på sig här för eleverna har en bra grund, säger Torgny Karnstedt.

På workshopen får eleverna själva skriva ner sina sinnesupplevelser under några minuter varpå Torgny Karnstedt läser högt inför klassen.

– Det var en upplevelse, säger Tea Wendelsson.

– Man lärde sig sådant som man inte tänkt på tidigare, till exempel att använda sina sinnen, fyller Khuan Orrberg i.

Glödande penna. Tea Wendelsson, som går i nian på Karlsängskolan, skrev så att pennan glödde under fredagens workshop med författaren Torgny Karnstedt.
Författarpar. Sören Olsson och Anders Jacobsson, som bland annat skrivit ungdomsböckerna Sune och Bert, var i fredags på Karlsängskolans bokdag och höll i en föreläsning där de till exempel berättade om hur de båda två som barn drömde om att bli lejon när de växte upp.

Mer läsning

Annons