Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bor på gränsen - nekas förskola

När finns det en förskoleplats åt Molly? Vi känner oss lurade när vi nekas plats samtidigt som det sägs att det finns utrymme, säger Sophia Lewander och Patric Dolk.

Annons
Fel sida gränsen. Patric Dolk och Sophia Lewander önskar att de fick klä dottern Molly för att ta henne till dagis i Nora. Men kommunen säger nej. Familjen bor i Lindesbergs kommun, och Nora vill spara utrymme i barnomsorgen för egna barn.

I oktober hade familjen Dolk/Lewander tänkt att ettåriga Molly skulle börja förskolan. Familjen vill ha förskoleplats i Nora, där föräldrarna arbetar och där familjen har sitt sociala liv och sina kontakter med exempelvis BVC. Men de bor i Lindesbergs kommun.

– Att söka plats i Lindesberg har aldrig varit ett alternativ. Vi har inga kontakter eller ärenden där, säger Sophia Lewander.

I augusti fick familjen brev om att de inte får plats i oktober men att de får stå kvar i kön i väntan på att alla Norabarn placerats. I september informerades barn- och utbildningsnämnden om att 18 barn skulle placeras före årsskiftet och 18 strax därefter. För dessa barn fanns 40 platser.

I Sophia Lewanders öron låter det som att det då finns fyra platser lediga.

– Vi känner oss lurade när vi får läsa att det finns platser.

Familjen har försökt få träffa någon ansvarig och diskutera sitt ärende, men upplevt att ingen ens har tid att lyssna på hur mycket detta nej komplicerar familjens vardag. Med en förskoleplats i Lindesberg skulle ettåriga Molly tvingas gå i förskolan en till två timmar extra varje dag, och familjen skulle köra många hundra mil extra varje år med den belastning det medför på ekonomi och miljö.

– Var är barnets bästa i det? frågar de sig.

När Sophias projektanställning nyligen förlängdes tvingades Patric med kort varsel be chefen om att få vara föräldraledig, men nu närmar sig föräldraledigheten sitt slut samtidigt som Sophias arbete än en gång förlängts. Behovet av förskoleplats är därför akut.

– Nu löser vi det tillfälligt med att mormor tar semester och kommer hit från Stockholm, men det håller inte i längden, säger Patric.

Nora kommun har de senaste åren sällan nekat någon en barnomsorgsplats. Men nu vill bildningsförvaltningen ta höjd, som chefen Henric Lundberg säger, för att inte hamna i en situation där de inte kan erbjuda plats åt alla Norabor som önskar.

– Det är inte så enkelt som att vi har fyra platser lediga. Vi räknar inte platser utan volymtimmar och många av våra förskolor ligger väldigt högt i antal volymtimmar, säger Henric Lundberg.

Per Andreasson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden säger att Nora, trots nyöppnade Myrstacken, har ett hårt tryck på förskoleplatser.

– Vi har mycket mer barn i förskolan nu än vi hade för några år sedan. Det som förändrats är att barnen börjar förskolan i allt lägre ålder. Yngre barn har fler volymtimmar vilket gör att det snabbt blir fullt, säger Per Andreasson.

Mer läsning

Annons