Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brand hotade Tullbacken

För ett par veckor sedan skadades en kvinna allvarligt i en lägenhetsbrand. Men olyckan hade kunnat ha fått ett betydligt allvarligare resultat – om inte en mobil sprinkler varit placerad i kvinnans lägenhet.

Annons

– Man har sagt till mig att om inte sprinklern löst ut hade hela längan varit i fara, säger socialnämndens ordförande Helena Vilhelmsson (C).

På försommaren presenterades en nedslående brandskyddsrapport för äldreboendet Tullbackagården i Nora. Rapporten påtalade stora brister och socialnämndens ordförande Helena Vilhelmsson (C) oroade sig över hur stora kostnaderna skulle bli för att rätta till bristerna. Hon diskuterade till och med möjligheterna att i stället bygga ett nytt äldreboende.

Somnade ifrån cigarett

Bristerna i brandskyddet höll sånär på att resultera i en storbrand när en incident inträffade för en dryg vecka sedan i den låga länga som är sammanbunden med Tullbackagården.

En kvinna somnade då med en brinnande cigarett och tappade cigaretten i den fåtölj hon satt i. Fåtöljen började brinna och lägenheten rökfylldes snabbt och när Tullbackagårdens personal larmades och lyckades få ut kvinnan brann det i hennes kläder.

Men såväl kvinnans liv som det mycket brandkänsliga kvarteret räddades genom att en mobil sprinkler installerats och utlöste direkt.

– Personalen gjorde ett jättejobb som lyckades dra ut kvinnan trots att det var rökfyllt, säger Vilhelmsson. Dessutom släckte de elden i kvinnans kläder.

Utredning påskyndas

En av de tre i personalen fick uppsöka lasarettet i Lindesberg, men uppges inte ha fått några allvarliga skador av den riskfyllda räddningen.

– Jag har träffat de tre och tackat dem, säger Helena Vilhelmsson.

Branden i förra veckan påskyndar nu utredningen kring Tullbackagårdens brandskydd.

– Den rapport vi har gjordes på uppdrag av Norabostäder men branden gör att Nerikes brandkår kommer att göra sin ordinarie kontroll redan under augusti. När vi väl sett den kommer vi att fatta ett beslut om hur vi ska gå vidare.

Mer läsning

Annons