Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branden var sannolikt anlagd

Vittnen säger sig ha sett en eller flera personer röra sig inne på bygghandeln och utanför den strax innan det började brinna i tisdags kväll. Men den tekniska undersökningen av brandplatsen dröjer till nästa vecka.

Annons

– Innan vi har resultatet från den tekniska undersökningen är det svårt ha en uppfattning om vad det är som har hänt, säger polisens utredare Rune Bodemyr.

– Det verkar sannolikt att branden var anlagd och den utreds som om den var det. Men säkra kan vi inte vara förrän den tekniska undersökningen kan bekräfta de misstankarna.

När polisens tekniker i början av nästa vecka undersöker brandplatsen hoppas de bland annat kunna se om någon slags brännbar vätska använts, var branden startat, vilken riktning den tagit och hur brandförloppet varit.

Att undersökningen inte redan är gjord beror på att det under hela onsdagen fortfarande brann på platsen. Under onsdagen koncentrerade sig polisen i stället på att knacka dörr hos grannarna och prata med så många vittnen som möjligt.

– Det finns några iakttagelser om personer som rört sig i området, både inne på bygghandeln och utanför. Men vi vet inte vilka personer det handlar om och vi har inga uppgifter om att någon sett dem tända på, säger Rune Bodemyr.

Han säger att bränder alltid är svåra att utreda, eftersom själva branden förstör mycket bevismaterial.

– Vid bränder lämnar inte gärningsmannen avtryck efter sig på samma sätt som vid exempelvis ett inbrott där det fota finns olika typer av spår kvar.

En av de utredningstrådar som Rune Bodemyr drar i handlar om att titta igenom personer som tidigare misstänkts eller dömts för liknande brott. Han kommer också att se om det finns något i den tekniska undersökningen från Mobergs i Nora som påminner om de tekniska resultaten från liknande bränder i närheten.

– Vi har haft ett par liknande bränder i norra länet de senaste åren. En utanför Frövi i februari 2009 och en i Mårdshyttan i juni 2008. Hittar vi likheter mellan dem i de tekniska undersökningarna så kan det bli intressant att titta närmare på de bränderna igen, säger han.

Men mest av allt hopps polisen på att någon ska höra av sig och berätta något avgörande som gör att utredningen går framåt.

– Allmänhetens iakttagelser är alltid oerhört viktiga för oss, säger Rune Bodemyr.

Mer läsning

Annons