Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på pengar hindrar kulturen

Pengar kom att stå i fokus när Noras politiker möttes i ett offentligt samtal om kulturen. Birgitta Borg (FP) ville skriva en artikel med rubriken ”Inga bidrag till kulturen” medan Lars-Erik Larsson (NP) anser att konstnärer bör få lön från kommunen.

Annons
Marita Simpson (C), Lars-Erik Larsson (NP), Enar Moberg (S), David Stansvik (V), Birgitta Borg (FP) och Ewa Turesson (M) hörsammade The Art of Swedens inbjudan till församlingshemmet i Nora där man ville samtala om kulturen i kommunen inför höstens val.

Under ett tre timmar långt kultursamtal fick sex representanter från Noras partier i måndags en möjlighet att ge sin syn på kommunens kulturliv.

– Man kan alltid göra mer men det krävs pengar, sade Lars-Erik Larsson (NP) och satte fingret på det som politikerna gång efter annan återkom till; kommunen har begränsade resurser, man kan inte satsa på allt, man måste ha ordning på ekonomin och har kommunen råd?

Det är intresseorganisationen The Art of Sweden som tillsammans med Örebro Länsteater turnerar runt i länet och arrangerar offentliga kultursamtal inför höstens val. I Nora ställde föreningen Kulturarbetare i Nora (KAN) upp som medarrangör till evenemanget som lockade ett 30-tal åhörare.

Projektledaren Peter Ekström, ledamot i The Art of Sweden, var moderator och ställde politikerna mot väggen med frågor om prioriteringar, bibliotekssatsningar, kommunens förutsättningar för kulturskapare och Bryggeriets framtid.

– Jag vill att vi ska satsa på samarbete, så att vi kommer ifrån bidragsbiten, sade Birgitta Borg (FP) och klargjorde att hon med det menade att kulturen fortfarande skulle tilldelas pengar men att det inte skulle ske i form av bidrag.

Centerpartiet höll med.

– Vi har ett rikt och bra kulturliv i Nora, men vi behöver satsa mer på unga i form av samarbete snarare än riktade bidrag, sade Marita Simpson (C).

Just barn och ungdomar var samtalets röda tråd då alla politiker var överens om att högsta prioritet var att satsa på kultur för och till unga.

– Vi behöver en förstärkt och utvecklad kulturskola, tycker David Stansvik (V).

Det fick flera åhörare att engagera sig i samtalet och behovet av kulturpedagoger, ett brett utbud och kanske en estetisk profil på Karlsängskolan lyftes.

Den nya politiska organisationen kom också på tal. Enar Moberg (S) erkände en viss tvekan inför det egna partiets linje.

– I andra kommuner,

som gjort liknande omorganisationer, har det visat sig att det som tagit stryk i den nya organisationen är kultur- och fritidsfrågorna. Som kulturpolitiker måste jag säga att jag är lite skeptisk.

En oro som fler kände.

– Var hamnar kulturfrågorna nu, vem är ansvarig, kommer vi ha något att säga till om, undrade en representant för KAN utan att få något tydligt svar tillbaks.

– Nora är en inte ännu fullvuxen kulturstad men den är på gång, det finns ett frö här och det är mycket sagt, sammanfattade moderatorn Peter Ekström kvällens samtal.

Mer läsning

Annons