Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister i kontrollen

Den interna kontrollen brister när socialförvaltningen betalar ut försörjningsstöd. Det konstateras i en rapport som kommunens revisorer beställt.

Annons

– Rapporten visar att det finns en del att göra och det får vuxen-enheten jobba med framöver, säger socialnämndens ordfröande Helena Vilhelmsson (C).

Frågan som ställs i revisionsrapporten är om den interna kontrollen är tillräcklig vid utbetalningen av försörjningsstöd. I Nora hanteras försörjningsstödet av fyra handläggare på socialförvaltningen. De har 65–70 klientkontakter i månaden och betalar ut omkring nio miljoner kronor om året i försörjningsstöd. Revisorerna tittat på ett antal av de utbetalningar som gjordes förra året.

Otillräcklig kontroll

Efter granskningen kritiseras socialförvaltningen för att den interna kontrollen vid handläggning och utbetalning av försörjningsstöd inte är tillräcklig, utan behöver utvecklas. Det är framför allt säkerhetsaspekterna i handläggnings- och utbetalningsprocessen som behöver förbättras.

– Det är bra om det till exempel inte är samma handläggare som följer ett ärende från början till slut, utan att det är fler som bedömer grunderna för utbetalning, säger Helena Vilhelmsson.

Förvaltningen kritiseras dessutom för att det inte är tillräckligt bra ordning i akterna. Revisorerna tycker att det är svårt att få en god översikt, eftersom innehållet i akterna inte är kronologiskt ordnat och eftersom en del underlag saknas i akterna.

– När det saknas verifikationer blir det väldigt svårt att backa tillbaka i ett ärende för att se om man fattat rätt beslut. Men det här är frågor som förvaltningen ska ta fram en handlingsplan för hur de ska hantera, säger Helena Vilhelmsson.

Mer läsning

Annons