Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brutala Norafallet bör inte överklagas

Två friande domar efter det brutala människorovet i Nora bör inte överklagas till Högsta domstolen (HD). Det skriver Åklagarmyndigheten i Göteborg i ett yttrande.

Annons

En 21-årig man och en 23-årig man friades av hovrätten, efter att ha dömts till fängelse av tingsrätten för människorov respektive människorov mindre grovt brott. Hovrätten ansåg att männen genomfört handlingen under nöd - en 31-årig man hade nämligen i fordonet som användes i samband med att en man togs med mot sin vilja tagit fram en pistol och hotat dem.

Kammaråklagare Christine Chi avsåg att överklaga den friande domen och bad i mitten av oktober Åklagarmyndigheten i Göteborg att yttra sig om detta. I yttrandet menar Åklagarmyndigheten att det inte finns tillräckliga skäl att överklaga domen. Man hävdar att det inte finns några "tillämpningssvårigheter vad gäller bestämmelsen om frihet från ansvar på grund av nöd". Däremot håller man med kammaråklagaren om att hovrättens dom varit alltför "generös".

Det var i slutet av januari i år som en 21-årig man tvingades in i en bil, misshandlades brutalt och naken släpptes av i snön i vägkanten på väg 244 mot Nora. Han upptäcktes av en tillfällighet av en förbipasserande lastbilschaufför och fördes till USÖ kraftigt nedkyld och livshotande skadad.  

Mer läsning

Annons