Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryggeriet får bidrag till hiss

Bryggeriet får 625 000 i bidrag av Boverket.Det är det högsta bidrag Boverket i år delar ut till någon kulturlokal i hela landet.

Annons

– Vi fick precis det vi sökte, säger Anders Håberger, projektledare för Bryggeriet.

Nu blir det en hiss i Bryggeriet, det är i huvudsak dit pengarna kommer att gå. Och det är toppenbra, tycker Anders Håberger.

– Då blir Bryggeriet mycket mer tillgängligt, säger han.

Inte bara för rullstolsburna, utan också äldre, sjukliga och andra som har svårt att gå i trappor. Det går också att frakta konst och annat material i hissen, det underlättar, förklarar Anders Håberger.

– Och hiss är ju egentligen ett krav i sådana här byggnader.

Utrymningsväg

Bryggeriet har också fått ta emot mycket klagomål på att det varit svårtillgängligt. Alla som velat titta på utställningar och konst har inte kunnat göra det. Hissen ska löpa genom hela byggnaden, ända upp till våning fyra.

Bidraget är också till ställa i ordning plan fyra för utställningsverksamhet. Där måste det byggas en utrymningsväg.

– Det är det finaste våningplanet i hela byggnaden, tycker Anders Håberger.

Det är ganska bråttom att köra i gång med hissbygget eftersom sommarsäsongen närmar sig. Bryggeriets utställningsverksamhet börjar i juni, förklarar han, och då bör det vara klart.

– Så det måste ju i gång så fort som möjligt

1,6 miljoner fördelade

Boverket har haft 1,6 miljoner att dela ut i bidrag till kulturhus som inte ägs av staten. Totalt kom det in ansökningar från hela landet på 37 projekt och ett sammanlagt belopp på 36 miljoner kronor. Av dessa beviljades bara fem projekt där Bryggeriet fick allra mest med 625 000 kronor. De övriga fyra som beviljats bidrag är museer i Uppland (200 000), Hälsingland (295 000), Västra Götaland (400 000) och Östergötland (80 000).

Mer läsning

Annons