Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budget med 3,4 miljoner i plus klubbad

En budget med ett beräknat överskott på drygt 3,4 miljoner kronor antogs idag av kommunstyrelsen. I budgeten ingår en nedläggning av projektet mot missbruk och beroende. 

Annons

- Det är en tuff budget som kommer betyda att vi måste minska på kostnaderna, sade Solveig Oscarsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

- Vi har dessutom, efter att ha tagit del av de senaste befolkningssiffrorna, sett att Nora kommun minskar med 43 invånare vilket kommer betyda ett skattebortfall på cirka 2 miljoner kronor vilket vi tvingas att förhålla oss till i budgetarbetet.

Till budgetförslaget som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tagit fram till onsdagens kommunstyrelsemöte fanns redan två preciserade kostnadsreduceringar;

1) att lägga ned det relativt nystartade projektet som jobbar preventivt för att människor inte ska hamna i drogmissbruk - ska spara 600 000 kronor.

2) krav på hyressänkning på Nora Fastigheter för lokaler som kommunen nyttjar - ska spara 1 miljon kronor.

Nedläggningen av anti-drogprojektet sker från hösten 2015. 2016 beräknas med andra ord åtgärden minska kommunens kostnader med totalt 1,2 miljoner kronor som är helårskostnaden för projektet.

- Att vi lägger ned projektet betyder inte att vi slutar jobba med frågan. Vi fortsätter arbetet att motverka alkohol- och narkotikamissbruksberoende med den organisation vi har, sade Solveig Oscarsson.

Att den preventiva verksamheten mot missbruk ska stängas kritiserades från den borgerliga alliansens företrädare.

- Vi vill värna om de svaga i samhället och den här besparingen på just de svaga är vi emot, sade John Sundell (KD).

- Att precisera exakt vad det ska sparas på i budgeten är fel. Det är förvaltningscheferna som ska ges i uppdrag att ge förslag på besparingar till politikerna, sade Tom Rymoen (M).

- Jag tycker det är förvånande att majoriteten pekar ut ett specifikt besparingsobjekt istället för att ge generella sparbeting på förvaltningarna, sade Helena Vilhelmsson (C).

Men enligt majoriteten finns det redan generella sparbeting lagda på verksamheterna i budgeten.

- Och det gör oss ont att behöva besluta att lägga ned det här projektet som har fungerat bra och som är en hjärtefråga även för oss. Men vi måste göra val och ge en fingervisning vad vi anser ska tas bort i kostnader och vi måste lägga en realistisk budget, sade Camilla Andersson Larsson (V).

- Vi har andra hjärtefrågor som vi brinner för också, till exempel vårt mål om rätt till heltid för kommunanställda. Det hade vi tänkt att börja jobba med från den 1 januari nästa år, men nu tvingas vi skjuta fram startdatumet för det arbetet och återkomma i frågan, sade Andersson Larsson.

Någon oppositionsbudget fanns inte till kommunstyrelsemötet. Men Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna meddelade att de kommer att presentera ett motförslag till majoritetens budget till kommunfullmäktige.

Tom Rymoen (M) pratade redan på kommunstyrelsens möte om möjligheten att spara 4,8 miljoner kronor på strukturella besparingar i nästa års budget men några konkreta förslag lade inte alliansen fram på kommunstyrelsen utan de hänvisade till fullmäktiges möte och den budget alliansen tänker presentera där.

Norapartiet skulle däremot inte lägga ett eget budgetförslag till fullmäktige, berättade Rutger Ahlbeck (NP).

- Vi sysslar inte med onödigt arbete och gör en budget som vi inte kan få igenom. Men vi kommer att ge bra förslag till olika åtgärder som majoriteten kan genomföra i sin budget, sade Ahlbeck.

Solveig Oscarsson (S).
John Sundell (KD).
Camilla Andersson Larsson (V).

Mer läsning

Annons