Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussarna kör ännu inte via bussgatan

Tills vidare trafikeras inte resecentrum i Nora. Förhoppningen är att bussarna ska köra som vanligt igen på måndag.
– Alla parter vill att det ska lösa sig, vi har en gemensam plan, säger kommunchef Jan Norlund.

Annons

På torsdagseftermiddagen träffade representanter från Nora kommun både länstrafiken och bussentreprenören Nobina samt Windahls bilar AB för att försöka komma fram till en lösning angående bussgatan. I måndagskväll skedde en incident mellan en manlig fotgängare vid bilhallen och en av busschaufförerna på Nobina. Händelsen slutade i polisanmälan där ord står mot ord.

Sedan augusti i fjol trafikerar länstrafiken bussgatan vid Windahls bil i Nora. Det är sedan länge känt att busschaufförerna anser att gatan är allt för trång eftersom många parkerade bilar blockerar vägen.

Sedan incidenten i måndagskväll har bussarna undvikit bussgatan. I början av veckan fortsatte bussarna på Älvstorpsvägen mot Nora centrum för att vika av mot Karlsängsskolan och via Herrgårdsgatan nå resecentrum. Men från och med torsdagsmorgonen trafikerar bussarna inte resecentrum över huvud taget, utan kör som vid exempelvis Noramarken via hållplatserna vid Järntorgsskolan.

– Vi har en gemensam plan i flera delar för hur vi ska få i gång trafiken normalt till på måndag morgon, säger kommunchef Jan Norlund.

Norlund berättar att han vill få alla punkter i planen bekräftade från berörda parter innan han uttalar sig mer om den.

Det har länge funnits en konflikt vid bussgatan. Varför har kommunen inte agerat tidigare?

– Det har vi gjort. Vi har bland annat satt dit fartbulor, ändrat skyltningen och satt hinder så att bilar inte ska kunna felparkera på gatan, uppger Jan Norlund.

Varför har inte bilarna bötfällts som står parkerade på bussgatan? Har de tillstånd att stå där?

– Nej, de har inte lov att parkera där. Men den frågan vill jag inte beröra nu.

Med facit i hand, var nuvarande bussgata en bra lösning?

– Ja, absolut. Nora stad är inte byggd för så stora fordon som bussar, det har varit väldigt trångt med konflikter mellan bilar och bussar även på torget. Länstrafiken och bussföretagen har velat ha ett resecentrum i många år. Bussgatan var en viktig satsning som förkortar resvägen in till Nora med fyra minuter vid varje resa, säger Jan Norlund.

Kommunchefen berättar att kommunen byggde bussgatan just denna tidpunkt eftersom de fick statliga pengar till projektet.

– Men det har blivit en konfliktpunkt vid bilföretaget. Nu försöker vi att hitta en lösning som fungerar fram till och med att bilaffären flyttar, säger Jan Norlund.

Mer läsning

Annons