Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygdefråga väckte debatt

Helena Vilhemsson (C) var inte helt nöjd med Solveig Oscarssons (S) svar på hennes landsbygdsinterpellation. Frågan väckte debatt under onsdagens fullmäktige.

Annons

På vilket sätt kan du säkra upp att verksamheter på landsbygden inte behandlas ofördelaktigt i budgetprocessen? På vilket sätt visar socialdemokraterna att man tar ansvar för en politik att hela Nora ska leva? Det ville Vilhelmsson ha svar på från kommunstyrelsens ordförande.

Oscarsson svarade att det inte finns planer i budget på neddragningar, och att de verksamheterna i Järnboås och Dalkarlsberg kommer stå oförändrade. Dessutom planeras utökad personalstyrkan på boendet i Gyttorp.

– Det är klart vi vill att hela Nora ska leva, framhöll Oscarsson. Det görs också genom fiberutbyggnaden.

– Avsiktsförklaringen är att 90 procent av hushållen ska ha tillgång till höghastighetsbredband 2014, det är verkligen ett sätt att skapa möjligheter för landsbygden.

Dessutom handlar det om arbete för goda kommunikationer och det faktum att det finns arenor för fritidsaktiviteter över hela kommunen.

– Vi har regelbundna träffar med byalag för att fånga in de behov som finns, sa Oscarsson.

Men Helena Vilhelmsson var inte helt nöjd med svaren.

– Var finns planerna för framtiden? undrade hon som ville ha garantier för att det inte blir neddragningar.

– Att inte göra saker är också en fara för landsbygden, framhöll centerpartisten.

De goda kommunikationerna var det fler som tog till orda om. Eller snarare bristen på.

– Nästan halva kommunbefolkningen bor utanför tätorten, då är det viktigt att tänka på hela området, sa Birgitta Borg, (FP) som också saknade egna insatser från S.

– Och att vilja räcker inte, man måste få det att fungera också.

Svenerik Nykvist (S) redogjorde då för det arbete som faktiskt görs för att till exempel få till busstrafik mellan Nora och Karlskoga.

– Vi uppvaktar årligen Länstrafiken om detta, men tyvärr har vi inte lyckats där. Och när det gäller det avtal vi en tid hade med taxi som kunde köra ungdomar på helgkvällar så var det inga som åkte med.

Tom Rymoen (M) ställde sig frågan var man egentligen ska dra gränsen för landsbygd kontra tätort. Han tyckte det är glädjande med det som görs, men instämde i att det finns mer att göra. Även arbetet på regionnivå med länspendeln fick en känga av moderaten.

Anna Karlsson hann också tycka till innan debatten var över.

– Kanske får man ibland ta konsekvenserna av att bo där man bor, menade hon, som dock inte fick något märkbart medhåll i den åsikten.

Mer läsning

Annons