Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bygg Nobelbanan via Nora”

En övervägande majoritet av Noras politiker är för en storsatsning på en tågburen länspendel mellan Nora och Örebro. Men nu växlar moderaten Ture Österberg upp och föreslår att även Nobelbanan byggs via Nora.

Annons
Moderaten Ture Österberg vill växla upp planerna för järnvägen och bygga Nobelbanan via Nora.

– Det skulle innebära ett enormt lyft för Nora och övriga kommuner i norra Örebro län, säger Österberg.

Mångåriga planer

Det har funnits planer på en järnväg mellan Örebro och Karlstad under de 25 år som gått sedan Svartåbanan lades ned. Det senaste alternativet är en sträckning från Örebro, via Örebro flygplats, med tunnel genom delar av Kilsbergen till Karlskoga. Nu vill moderaten Ture Österberg riva dessa planer och i stället rusta upp den befintliga banan mellan Ervalla och Strömtorp.

– De planer som finns är i mångmiljardklassen, säger Österberg. Att rusta upp den befintliga banan skulle bli betydligt billigare och dessutom skulle det komma fler orter till del.

Ture Österbergs idé är ny, men i allra högsta grad realistisk. Österberg har i många år varit engagerad i veteranjärnvägen i Nora och vet att framtidens järnväg i Nora måste innehålla både vinstgivande kommersiell trafik och ta tillvara veteranjärnvägens museala attraktion.

”Går att samordna”

– Som jag ser det går detta att samordna, säger han. För Nora skulle detta innebära både pendelmöjligheter till Karlskoga samt att företagen skulle få tillgång till spårbundna transportmöjligheter.

Österberg menar att så snart beslut är fattade skulle en upprustning av banan kunna påbörjas och att trafikering av banan skulle kunna starta redan 2015.

– Är det nånting vi politiker kan påverka, så är det genomförandets fart, säger han. Och samma sak med länspendeln. Om man vill skulle den kunna börja rulla redan 2012, men den sittande majoriteten är väl van vid att saker och ting drar ut på tiden och pratar istället om 2015.

Befolkningsökning

Förutom de infrastrukturella fördelarna ser Ture Österberg att en satsning på järnvägen i Nora leder till en positiv näringslivsutveckling och en befolkningsökning.

– Det här är bra för alla, säger han.

Mer läsning

Annons