Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bytardagar 25-26 mars

Under tre timmar byter kläder, skor och leksaker för runt 250 000 kronor ägare på Karlsängskolan i Nora.

Annons

Bytardagarna i Nora startade någon gång i mitten av 1970-talet och har sedan dess växt till att bli Sveriges största.

– Nu måste vi nästan bromsa utvecklingen lite för att vi ska få plats, och för att både vi som jobbar och de som vill sälja och köpa saker ska hinna med, säger Ulrica Andersson från bytardagsgruppen.

100 jobbar ideellt

Nu till våren vill bytardagsgruppen att det som lämnas in till försäljning ska vara vår- och sommarkläder. Förutom kläder från minsta babystorlek och uppåt tar man också emot skor, leksaker, böcker, cyklar, barnvagnar och mycket mer.

I höstas lämnades 17 449 saker in till försäljning i nio olika rum, av dem såldes 9 692. Dryga hundratalet personer arbetar ideellt med att märka, sortera och placera ut allt inlämnat under fredagen och med att ta betalt och pricka av allt som säljs under lördagen. Behållningen från försäljningen brukar ligga på strax under 20 000 kronor. En del av de pengarna används till att köpa in material för nästa bytardagar, men större delen av behållningen delar bytardagsgruppen ut till barn- och ungdomsverksamhet i olika Noraföreningar.

Jämna pengar

– Vi uppmanar föreningarna att lämna in en ansökan till någon i bytardagsgruppen. I höstas delade vi ut pengar till Nora hockeys U14-lag som ville köpa in en målvaktsutrustning och till bandyklubben för pulkabacken vid Karlsäng, berättar Ulrica Andersson.

Hon vill också uppmana både dem som lämnar in kläder och dem som handlar att de ska ta med sig så jämna pengar som möjligt.

Fotnot: Inlämning fredag 17–19 och försäljning lördag 10–13.

Mer läsning

Annons