Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C och MP vill se omtag för Grindgruvan

Centerpartiet anklagar bildningsförvaltningen för att göra BMB till syndabock när det gäller Grindgruvan. Igår fattade BMB beslut om nyttjandeförbud av lokalen från halvårsskiftet, men Sofie Semstrand (C) reserverade sig.

Annons

Bergslagens miljö- och byggförvaltning gjorde en besiktning av Grindgruvands lokaler hösten 2012. Då slog man fast att toaletter och ventilation behövde åtgärdas. I skriftväxling mellan bildningsförvaltningen och BMB framgår att detta skulle ske under hösten 2013.

I november i år frågade BMB om så skett. I svaret från förskolechefen står att åtgärderna inte utförts, att verksamheten är planerad att vara kvar till 30 juni 2015 och att förvaltningen tittar på andra lösningar efter det. Det är bakgrunden till att BMB-nämnden nu fattat beslut om att förbjuda förskoleverksamhet i lokalen från första juli.

-Jag reserverade mig mot beslutet. Jag anser att bildningsförvaltningen använder BMB för att slå sista spiken i kistan för Grindgruvan och det vill inte jag vara delaktig i, säger Sofie Semstrand (C).

Hon vänder sig inte mot BMB-beslutet i sig utan mot bakgrunden.

-För det första har kommunen anmält en förskoleverksamhet till BMB och det är det BMB fattat beslut utifrån. Men det här handlar om annan pedagogisk omsorg och där gäller helt andra krav. Det blir också helt andra pengar om man skulle vilja renovera lokalerna.

Sofie Semstrand menar att det fortfarande finns utrymme för kommunen att ta omtag, skicka in en korrekt anmälan till BMB och renovera lokalen för pedagogisk omsorg. Omtag önskar även miljöpartiets Jasmine Hylander, som vill ha upp hanteringen av Grindgruvan till politisk debatt och beslut.

I Striberg hoppas föräldrarna och lokalägaren Ringshyttans IF fortfarande på en renovering, berättar Jörgen Persson som är vice ordförande i RIF.

-Vi vill att de ska rusta det som tidigare lovats. Det behöver inte kosta några 1,3 miljoner som det pratats om. Vi räknar med 58 000 för det allra nödvändigaste.

Senast i måndags informerade bildningschefen Noras skolpolitiker om att förvaltningen under våren kommer att snabbutreda hur man kan underlätta för privata initiativ när det gäller förskola och pedagogisk omsorg. I Striberg känner föräldrarna att det är sådana initiativ förvaltningen hoppas ska bli lösningen.

-Men i dagsläget förs inga sådana diskussioner i föräldragruppen, säger Jörgen Persson.

-Det har förekommit tidigare, men då gav kommunen så dåliga förutsättningar att det inte var genomförbart.

Mer läsning

Annons