Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Choklad för alla smaker

Praliner, sylt, bröd och annat mathantverk står i fokus när det på lördag bjuds på Chokladgästabud på församlinghemmet i Nora.

Annons
Caroline Ljung skalar hasselnötter för fyllningen i en av pralinerna till lördagens chokladgästabud. Ingela Svedbro coachar tillverkningen.

Höstens chokladgästabud kommer att hålla en ännu högre kvalitet än det som genomfördes i vintras. Det utlovar Ingela Svedbro som förestår chokladskolan i Nora och som arrangerar lördagens gästabud.

Ett exempel är hennes elev Caroline Ljung som var nybörjare i vintras.

– Nu har jag hunnit gå fler kurser och utveckla mitt chokladskapande, säger Caroline som driver lantbruk utanför Köping och som vill driva en gårdshandel med bland annat egentillverkad choklad.

I höst är hela gästabudet samlat i församlingshemmet, mat- och chokladhantverkare från flera håll i landet ställer ut tillsammans.

– De de har gemensamt är att de är småskaliga hantverkare. Gästabudet ska vara ett forum för de små guldkornen, till skillnad från de stora mässorna, säger Ingela Svedbro.

Förutom möjlighet att provsmaka och handla bjuder chokladgästabudet också på en konditorduell där publiken får smaka och avgöra vem som vinner. Chokladskolans elever håller minichokladprovningar varje hel timme, och för barnen erbjuds skulptering av småkryp i choklad samt en teckningstävling.

– Tanken är att vi ska kunna öka intresset för livsmedelsförädling och få fler livsmedelshantverkare som drar igång företag i Nora, säger Ingela Svedbro.

Mer läsning

Annons