Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Crossklubb får köpa sligdammen i Pershyttan

Kommunen har planer på att gå in och transportköpa crossbanan i Pershyttan åt den nybildade motocrossklubben. Förslaget från kommunchefen ska upp på kommunstyrelsens möte i morgon onsdag.

Annons

Förra gången kommunen gick in som mellanhand och gjorde ett så kallat transportköp gällde ett bergrum åt whiskydestilleriet i Nora. Nu handlar det om sligdammen i Pershyttan där crossbanan ligger.

Motocrossklubben Nora MX har tidigare försökt få ett arrendeavtal med markägaren Sveaskog. Men bolaget ville hellre sälja området, och då i första hand till Nora kommun. Därför har kommunchefen Jan Norlund diskuterat saken med Sveaskog och lagt ett förslag där han ställer sig positiv till transportköpet. Hanteringen har dessutom gått ovanligt snabbt.

Från att crossklubben skickade ett brev till kommunen dröjde det bara några dagar innan förslaget låg klart.

– Sveaskog har varit tillmötesgående och då gick det fort, förklarar Jan Norlund.

20 000 kronor

Förslaget innebär att kommunen transportköper sligdammen för 20 000 kronor och omedelbart säljer det vidare till klubben för samma summa.

– Det är bra att föreningen kan äga sin egen anläggning och ta ansvar för den, säger han.

Väldigt positivt

Från Nora MX sida låter det här väldigt positivt.

– Jättekul att vi kan få hjälp av kommunen, då kan vi äntligen komma i gång med åkningen och crosskolan för barn och ungdomar, förklarar Robert Fahlander, vice ordförande.

Klubben har även gjort en markundersökning med hjälp av Sakab. De hittade inga föroreningar i marken, förklarar han.

Nu ska transportköpet först klubbas i kommunstyrelsen på onsdag och sedan slutgiltigt i kommunfullmäktige.

Klubben hoppas få tillträde till marken så snart som möjligt, så att de kan komma i gång med verksamheten. Åkningen är tänkt att ske tisdagar, torsdagar och lördagar och då är alla intresserade välkomna, förklarar han.

– Sen kommer vi ha en prova på dag under våren, säger Robert.

Toalett och miljöstation är det första som klubben kommer att prioritera när det gäller satsningar på själva anläggningen. På längre sikt även en klubblokal.

Mer läsning

Annons