Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelleder för alla

Korta och långa, för nybörjare och för tävlingsentusiaster. I Pershytteskogarna invigs i sommar tio stycken cykelleder på totalt 18 mil. Samtidigt byggs också en dirt- och downhillbana i den gamla slalombacken vid Digerberget.

Annons
De nya cykellederna i Pershyttan går i hyttmiljö intill stånggång och gamla gruvhål. Den som lyssnar riktigt noga kan kanske höra Gruv-Maja ropa.

Cykellederna är tänkta att erbjuda något för alla, oavsett om man cyklat i skogen tidigare eller ej.

– Allt man behöver är en cykel och en hjälm, och det behöver inte vara någon dyr och fin proffscykel heller, säger Katarina Rönnbacka Nybäck.

Hon är idrottslärare, bor i Pershyttan och har cyklat på de här stigarna i tio års tid samtidigt som hon också besökt många mountainbikeleder runt om i landet.

– Här hemma finns massor av bra stig att cykla på, och många mountainbikecyklister saknar fina stigturer.

Katarina Rönnbacka Nybäck såg att det fanns pengar att söka för olika projekt och hörde sig för om att bygga cykelleder i Pershyttan. Efter bara en månad var hon beviljad pengar till Leaderprojektet Bergslagstramp och sedan dess har hon jobbat halvtid med att kontakta markägare, söka tillstånd, ta fram kartor, röja stigar, skylta lederna och lägga ut spång. I det praktiska arbetet har hon haft mycket hjälp av ideella krafter, dels av cykelentusiaster, dels av intresserade från orienterings- och skidklubben.

Parallellt med Bergslagstramp har ett projekt för en dirt- och downhillbana vid Digerberget växt fram.

– Vi bygger för fullt nu och vi kommer också att ha banor både för dem som cyklat mycket och för dem som vill prova dirt- och downhill för första gången, säger Karin Åhman.

Cykellederna, som även kan användas för vandring, är alltifrån korta barnvänliga turer till tekniska banor på upp till fyra mil. De utgår antingen från restaurangvagnen eller från Digerberget, och med den karta som cyklisterna köper följer information om den gruvmiljö de cyklar i och om de historiska platser som lederna passerar.

Inför sommaren berättar Katarina Rönnbacka Nybäck och Karin Åhman om en mountainbikeweekend för tjejer och ett läger vid dirt- och downhillbanan samt om möjligheter att få låna dirtcykel och hjälm vid Digerberget, att köpa en guidad tur längs någon av lederna eller att boka barnvakt under cykelturen. Barn och ungdomar träffas dessutom tillsammans med föräldrar varje måndagkväll vid restaurangvagnen för att cykla ut på någon av lederna.

Fotnot: Läs mer på visitnora.se eller på sök på Bergslagstramp på Facebook.

Tio nya leder finns att välja på för den som vill cykla eller vandra i Pershytteskogarna i sommar. Några är korta och lättcyklade, andra är längre och tyngre.
Den som vill och vågar släpper bromsen och låter hjulen rulla fritt nedför backarna, men det gäller att hålla tungan rätt i mun – särskilt om det regnat och blivit lite halt.

Mer läsning

Annons