Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyklar stort problem på Nora strandpromenad

Det cyklas och åks moped på Nora strandpromenad, trots tio skyltar som förbjuder det. Nu har Wivecka Åström, Tim Arrevik och Marcus Adell fått nog.

Annons
Wivecka Åström, Tim Arrevik, Marcus Adell och hunden Edda vill få bort cyklarna och mopederna från Nora strandpromenad.

Det är torsdag eftermiddag. Nere på Noras strandpromenad strosar människor med sina hundar eller solar på bänkarna. Men det är inte alltid det är såhär lugnt på promenaden.

– Det är framför allt på kvällar och helger som det blir problem, säger Wivecka Åström som till vardags arbetar inom äldrevården.

Hon syftar på cyklarna och mopederna som blivit allt vanligare på strandpromenaden. Wivecka Åström blev själv påkörd en gång.

– Cyklisten som körde på mig menade i princip att jag fick skylla mig själv som gick där, trots cykelförbudet.

Bitvis blir strandpromenaden inte mycket mer än en grusad stig. Det blir trångt att mötas när eftermiddagens första cykel passerar.

Tim Arrevik var själv en av dem som cyklade.

– Men så stoppade Wivecka mig en dag. Är det cykelförbud, så är det.

Marcus Adell vill också bli av med tvåhjulingarna. Han lider inte så mycket av dem själv, men han vet att andra gör det.

- Många äldre vågar inte gå ner hit och sitta längre, säger han.

Bredvid stigen nosar hans hund Edda runt i gräset. När hon var liten valp höll hon på att bli påkörd av en cyklist, som blev arg och tyckte Marcus Adell skulle hålla bättre ordning på sin hund.

Promenaden slutar vid Trängbo camping. Där har de också problem, främst med mopeder som kör in på campingens område. Droppen blev när ett litet barn blev påkört. Då gick personalen ut och röt till, och sedan dess har det blivit lite bättre.

– Men det kanske behövs någon typ av tilläggsskylt, speciellt på strandpromenaden, så att alla förstår, säger Maria Nilsson som står bakom kassan.

För trots att det sitter tio skyltar som visar att endast gångtrafik är tillåten verkar det inte räcka. Tim Arrevik och Marcus Adell tänker att skyltarna kanske inte syns ordentligt, eller så vet folk inte vad de betyder.

– Jag fick ju lära mig de här skyltarna i skolan, men det kanske är borta ur undervisningen nu, säger Marcus Adell.

– Det borde sitta en skylt när man kommer från stationen, säger Tim Arrevik.

På Bergslagens kommunalteknik, BKT, verkar de inte veta om problemet.

– Nej, det är inget som vi hört något om. Ska vi ta upp det måste ett ärende komma in. Jag är själv nere på promenaden ganska ofta, och upplever inte cyklandet som ett problem, säger Per Björkegren, handläggare av idrotts- och fritidsfrågor.

Wivecka Åström, Tim Arrevik och Marcus Adell är beredda att ta cyklandet vidare.

– Vi får ta in politikerna i det här. Det är nästa steg.

Mer läsning

Annons