Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för ny ekonomisyn

Det är dags att diskutera om vi satsar på rätt saker. Det säger förvaltningschef Henric Lundberg när barn- och utbildningsnämnden diskuterar ekonomi.

Annons

Barn- och utbildningsnämnden går mot ett minus på 3,8 miljoner, eller 1,5 procent i år. Henric Lundberg har tittat på förvaltningens ekonomi 2011–2014, och ser hur den bara blir sämre.

– Hela grundskolan går med stora minus. Även Resursen har stora minus när det gäller placeringar. Några mindre enheter går plus, men det räcker inte för att täcka förlusterna.

Henric Lundberg tycker inte att budgeten är realistiskt, och pekar bland annat på hur man år efter år underskattat antalet elever som söker sig till andra skolor.

Henric Lundberg menar att förvaltningen behöver ett nytt sätt att se på ekonomi. Han pratar om elevpeng, påsmodell, tydliga ramar och täta uppföljningar.

– Vi behöver titta på hur vi gör i dag och diskutera om det är rätt. Vi har en resa att göra och den måste påbörjas nu annars klarar vi snart inte en budget i balans.

Varken nämndordförande Per Andreasson (S) eller tillträdande utskottsordförande Camilla Andersson Larsson (V) tycker att det förvaltningschefen visar är några stora nyheter.

– Nu är frågan om och vad man kan göra åt det, säger Camilla Andersson Larsson.

– Det kan man, men det kommer att kännas, säger Per Andreasson.

Mer läsning

Annons