Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för teknikskifte på bion

Filmbranschens teknikskifte från analogt till digitalt slår hårt mot Recordbion i Nora. Det handlar om att anpassa sig eller försvinna. Därför vill bioföreståndarna Leif Jakobsson och Morgan Mogren att kommunen satsar på E-bio.

Annons
Tiden går. Snart finns inte 35-millimetersfilm att få tag i längre, berättar Morgan Mogren. För alla gamla biografer handlar det om att anpassa sig eller försvinna.   bild: thomas eriksson

De stora klassiska rullarna med 35-millimeters analoga filmkopior för biograferna är snart ett minne blott.

– Det är redan brist på film, efter sommaren kommer det att ta slut på analoga filmer, berättar Morgan Mogren som tillsammans med Leif Jakobsson driver biografen.

Det sista stora filmlabbet i Sverige som kopierar analog film lades ned vid årskiftet, och teknikskiftet går mycket snabbare än vad någon trodde.

Runt en miljon kronor

Utrustningen som krävs för att visa digital film kostar runt en miljon kronor. När kultur- och fritidsnämnden nu senast hade upp frågan ställde sig nämnden bakom att kommunen avsätter 700 000 kronor i 2011 års investeringsbudget till E-bion. Kultur- och fritidschefen Rolf Nielsen ska detaljutreda frågan och söka investeringsstöd.

Kommunen står för biografutrustning och lokaler, och Leif Jakobsson och Morgan Mogren för verksamheten.

Även om det känns lite vemodigt inför skiftet tycker Morgan att digitaltekniken har många fördelar. Filmerna är till exempel mer lätthanterliga och projektorn lättskött. Förutom filmvisning kan projektorn användas till allt från föreläsningar för distansutbildningar till operaföreställningar i realtid från världens alla scener, sportevenemang och mycket annat.

– Vi har en chans att öka filmvisningarna, till exempel för pensionärer och mindre barn och barnfamiljer.

Inleda samarbete

Likaså att inleda samarbete med andra kulturverksamheter, som att filma en teaterföreställning och visa den senare för de som missade den.

Det finns helt klart ett biointresse i Nora. Biografen har gått bra, med i genomsnitt 60 biobesökare per gång. Nu startar de också en filmklubb, ”Studio 11”, med premiär och gratis bio söndagen 20 februari.

Mer läsning

Annons