Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dans som väcker minnen

Det var svettigt på dansgolvet när det bjöds till Logdans på demensboendet Backafallet häromdagen, och vid kaffeborden efteråt kröp dansminnena fram ett efter ett.

Annons
Logdans är populärt på Backafallet. Att Bertil behöver vila benen en stund hindrar inte honom och Gertrud från att fortsätta dansa.

Jan är besviken för att han inte hittat sina myggjagare, men skjortan och finbyxorna är på. Damerna har fått hjälpa att fixa håret och knyta scarves runt halsen.

– Det klart man ska vara fin när man går på dans, säger Gertrud.

På demensboendet Backafallet på Hagby Ängar har personalen ordnat Logdans i tv-rummet. Stereon spelar välkända låtar som ”Mamma Mia”, ”34:an” och ”Håll dig till höger, Svensson”. På ett bord står flaskor med cider och skålar med snacks och vindruvor. Och golvet är fullt av dansande par, både boende och personal tar sig en sväng om eller två.

– Vi kände att vi ville göra något roligt mitt i vardagen för dem som bor hos oss. Dans och musik ger så mycket glädje, säger Ulrika Andersson.

–Det är härligt att dansa, säger Maj-Britt.

Margaretha Rosén som är enhetschef på Hagby Ängar stöttar personalens initiativ till logdansen, som på sikt kanske kan bli månadsdanser.

– Även om många har glömt bort det här om en timme så sitter känslan kvar i kroppen, säger hon.

Och dansminnena från förr smyger sig fram. Tekla minns hur hon smög undan en extranyckel för att kunna gå ut och dansa trots att de religiösa föräldrarna förbjöd henne. Jan berättar om postbärarns dotter Solveig som han dansade med i Löttorp som ung.

– Hon sken som en sol när vi dansade.

Gertrud Eriksson tar sig en sväng om med enhetschef Margaretha Rosén.

Mer läsning

Annons