Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

David Stansvik (S) blir vänsterpartist

David Stansvik (S) går över till Vänsterpartiet. Socialdemokraterna har glidit för långt åt höger anser han.

Annons

Efter 20 år som medlem i Socialdemokraterna begär han nu urträde ur partiet och går över Vänsterpartiet.

- Det är förstås med ett viss vemod, samtidigt har beslutet mognat fram, förklarar han.

Han upplever att partiet glidit ifrån de värderingar han har, och gått mot mitten eller högerut.

- I stort sett är det samma underliggande nationalekonomiska skola hos Magdalena Andersson som hos Anders Borg, och jag delar inte den ekonomiska analaysen, menar han.

Partibytet innebär också att han avsäger sig platsen i fullmäktige, kommunstyelsen, KSAU och en rad uppdrag i partiet.

Här är avsägelsen med hans egna ord:

"Skälet till mitt utträde efter 20 år som medlem är att jag är socialdemokrat och har värderingar som är socialdemokratiska, men tyvärr har partiet under lång tid nationellt intagit ståndpunkter som jag anser ligger alltför långt från vad jag anser en modern framåtsyftande socialdemokrati bör stå för. Partiet saknar ”en berättelse” om hur ett modernt Sverige bör utformas.

Detta gäller bland annat skattepolitiken som på ett mer kraftfullt sätt borde föreslå åtgärder som minskar klyftorna, vidare en tydligare politik som avvisar privatiseringar inom skola, vård och omsorg. Dessa uppfattningar delas av en klar majoritet bland såväl partiets medlemmar som Sveriges befolkning, men kommer inte tydligt till uttryck i partiets rikspolitik. Istället har man i alltför stor utsträckning accepterat de borgerliga partiernas nationalekonomiska analys och den förda politiken utgörs mer av gradskillnader gentemot dessa.

Traditionen och utformningen av den representativa demokratin inom partiet gör det svårt att påverka partiet underifrån. En överdriven rädsla för att aldrig visa oenighet utåt försvårar att föra frispråkiga och vitaliserande diskussioner. Kandidater till ledande poster ställs inte mot varandra i öppen politisk debatt. Istället förs de avgörande diskussionerna bakom kulisser, exempelvis som vid de senaste partiledarvalen. Förändringsarbetet går och har gått mycket långsamt.

Jag tackar för allt det förtroende som partiet lokalt visat mig och för den gemenskap jag ofta upplevt vid alla våra möten.

Jag avser att i fortsättningen vara medlem i Vänsterpartiet."

Mer läsning

Annons