Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har tickat i gång ett klockrent hantverk

Jessica och Bernhard Schmidt bedriver ett klockrent hantverk i det lilla formatet. De har nämligen startat ett helt nytt urmakeri i Nora.

Annons
urmakare Bernhard Schmidt i Nora.

Med vita rockar, fingertutor och små specialverktyg jobbar de med en närmast kuslig precision. En darrning på handen, missriktad suck eller nysning skulle kunna ställa till det.

– Vår stora fiende är damm, det är därför vi har vita rockar och rena arbetsytor, berättar ”klockdoktorn” Bernhard Schmidt, som tillsammans med Jessica Schmidt startat ett helt nytt urmakeri inne på gården på Prästgatan 7 i Nora.

Där lyckades de hitta en lämplig lokal för urmakeriet en trappa upp.

Det är ett riktigt hantverk och ibland tillverkar de själva detaljer som inte finns att få tag på. De arbetar med alla sorters klockor, men mest mekaniska armbandsur.

De har mycket jobb.

– Många tror att det är ett yrke på utdöende, men de senaste tio åren har det vuxit kraftigt och priserna för vintageklockor skjutit i höjden, berättar Bernhard som också är klockvärderare.

– Det är enormt populärt med mekaniska armbandsur, det har blivit en statussymbol för den moderne mannen, förklarar Jessica.

Här är deras uppmaning: kasta inte gamla armbandsur, de kan vara värdefulla.

Det mesta är otroligt

smått. I mikroskopet ligger en pytteliten ”hake” till ett legendariskt 40-talsurverk från Omega som Jessica plockat isär, samma typ som astronauterna hade på första månresan.

Längst ut på den lilla hakens rubinförsedda spetsar ska hon lägga på specialolja i precis rätt mängd.

– Och då får man inte darra på handen.

De trivs jättebra med sitt nystartade urmakeri och gör allt från enklare batteribyten till fullservice, putsar, polerar och värderar. Det var på urmakarskolan i Borensberg de träffades och kärleken slog till.

– Jag kanske inte är riktigt lika ”klocktokig” som Bernhard, men jag tycker om klockor och historien, det är både historiskt, nytt och modernt och ett brett yrke. Jag har alltid gillat pillriga saker, berättar Jessica, som tills nyligen jobbade hos Nymans ur i Västerås.

Bernhard har gått flera utbildningar i Schweiz, och jobbat i både Stockholm och England.

– Jag har ett grundintresse för klockor, men började som kock. Sen blev jag sjöofficer men när de skulle flytta hela förbandet skojade jag och sa att ”då får jag väl bli urmakare”.

Så blev det också. Det är ett urgammalt yrke i släkten. Fem generationer Schmidt har haft urmakeri i Grythyttan, Hällefors och Skåne. I dag driver hans farbror Bo Schmidt ur- och guldbutiken i Hällefors.

Jessica och Bernhard har öppet på förmiddagarna och dessutom en miniutställning med gamla urmakarverktyg.

– Då är det fritt fram att komma hit, och det går bra att bara komma upp och prata klockor, förklarar Bernhard.

Läs mer på urverkstan.se

Precision. Det är ett grannlaga precisionsarbete och hantverk Bernhard och Jessica gör. Här jobbar Jessica med ett legendariskt 40-talsverk från Omega, samma typ av verk som månfararna hade.
Olika verk. Bernhard och Jessica Schmidt jobbar med att de flesta typer av urverk, allt från som här lite större till små armbandsur.
Även klockvärderare. Förutom urmakare är Bernhard också klockvärderare och är femte generationen Schmidt som är urmakare.
Urmakare. Jessica trivs kanonbra med urmakaryrket. Hon och Bernhard har mycket jobb och uppdrag i sitt nystartade urmakeri och de har dessutom flyttat till Nora och är nya Norabor.
urmakare Bernhard Schmidt i Nora.

Mer läsning

Annons